My personal view of integral life

Meditating with Holosync

Today I decided to start meditation with the help of Holosync, which is an audio designed to create certain brain waves through sound.

There are four categories of brain wave patterns. The most rapid is called a beta brain wave pattern, the pattern of normal waking consciousness. Beta is associated with concentration, arousal, alertness, and cognition.

At its highest, most rapid levels, though, beta is associated with anxiety, disharmony, and unease. (Perhaps the ability to slow yourself down from those levels might be beneficial??)

As you become more relaxed, your brain wave activity slows into what is called an alpha brain wave pattern. Alpha patterns vary from deep alpha, a state of deep relaxation often referred to as the twilight state between sleep and waking, to the higher end of alpha which is a more focused yet still very relaxed state.

´

Image of Four Brainwave Patterns
Beta Brainwave Patterns

Beta (14-30 Hz)

Concentration, arousal, alertness, cognition

Higher levels associated with anxiety, unease, feelings of separation, fight or flight

Alpha Brainwave Patterns

Alpha (8-13.9 Hz)

Relaxation, superlearning, relaxed focus, light trance, increased serontonin production

Pre-sleep, pre-waking drowsiness, meditation, beginning of access to unconscious mind

Theta Brainwave Patterns

Theta (4-7.9 Hz)

Dreaming sleep (REM sleep)
Increased production of catecholamines (vital for learning and memory), increased creativity

Integrative, emotional experiences, potential change in behavior, increased retention of learned material

Hypnagogic imagery, trance, deep meditation, access to unconscious mind

Delta Brainwave Patterns

Delta (.1-3.9 Hz)

Dreamless sleep
Human growth hormone released

Deep, trance-like, non-physical state, loss of body awareness

Access to unconscious and “collective unconscious” mind, greatest “push” to brain when induced with Holosync®

When you are absorbed in a good book (or a television show) you are probably in alpha. And, as I already mentioned, alpha is often associated with what is known as “superlearning”—the ability to learn, process, store and recall large amounts of information quickly and efficiently.

Slower still are theta waves. Theta is best known as the brain wave state of dreaming sleep, but it is also associated with a number of other beneficial states, including increased creativity, some kinds of superlearning, increased memory abilities, and what are called integrative experiences (in which we make broadly-based positive changes in the way we see ourselves, others, or a certain life situation).

About an hour ago I started with Holosync by listening to the Dive, which is the first step of awakening. You´re supposed to listen to it every day (30min.) for the first 14 days and then move on to listening to the Dive and the Immersion (together they are 60min.). The Dive was a pleasant experience: the sounds consisted of deep rain, like in a rain forest combined with various sine waves that sounded like high frequence church bells (that´s how I would describe it…). I also combined the experience with deep yoga breathing while lieing on a yoga mat.  I must say that I feel really relaxed now and it feels like I don´t have ANY repetitive thought patterns in my mind at the moment.

To give you a more scientific approach to Holosync, read the following text (http://www.centerpointe.com/articles/articles_research.php) with thought.

Tagged as: ,

Categorised in: Meditation, Science

1 Response »

Trackbacks

 1. Attending Holosync Meditation Level1 « Integral Life by OlliS

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

RSS Helsinki Paleo

 • Ravintoluento Kirkkonummella lauantaina 14.11.2015 September 24, 2015
    PALEO – SUORITUSKYKYÄ JA TERVEYTTÄ RAVINNOSTA Lauantaina 14.11.2015 klo 12-14.00 CrossFit Kirkkonummella Masalantie 357, 02430 Masala Päivän seminaari tarjoaa tiiviin ja käytännönläheisen tietopaketin paleoruokavaliosta. Perustiedon lisäksi saat toimivat käytännön vinkit paleon toteuttamiseen arjessa. Keskustelulle ja kysymyksille on varattu reilusti aikaa […]
  Jaakko Savolahti
 • Ruokaympäristö, makeanhimo ja rutiinit September 16, 2015
  Tulipas jälleen hyvin havaittua ruokaympäristön merkitys, kun haluaa tehdä fiksuja valintoja syömiseen liittyen. Pari päivää sitten lähdin illalla kauppaan ja huomasin, että on aavistuksen nälkä. Tiesin kuitenkin, ettei nälän puolesta ole mitään ongelmaa käydä kaupassa ja syödä jääkaapista löytyvistä valmiiksi tehdyistä ruuista iso illallinen vasta sen jälke […]
  Jaakko Savolahti
 • Kilot eivät lähde kroppaa kituuttamalla vaan hellimällä August 19, 2015
      Kummasta seuraavista vaihtoehdoista ihmiskroppa, hormonitoiminta ja kokonaisvaltainen hyvinvointi tykkäävät enemmän? Siitä, että kehosta pidetään huolta, sille annetaan riittävästi ravinteikasta ruokaa ja mahdollisuus lepoon ja stressin vähentämiseen ja liikutaan tilanteeseen sopivasti. Vai siitä, että kroppaa kituutetaan nälässä ja täysin riittämättömäl […]
  Jaakko Savolahti
Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 2,045 other followers

%d bloggers like this: