My personal view of integral life

Beauty and Spirit by Ken Wilber

Like three sides of a prism, the Good, the Beautiful, and the True refract the white light of consciousness into the entire spectrum of human experience: art, morals, and science; self, culture, and nature; I, We, and It. How odd, then, that many contemporary forms of spirituality seem to only extend Spirit to one or two of these dimensions. This has often been the case with Beauty throughout history, and is even true today. For example, many see it as “anti-spiritual” for a person to care about his or her physical appearance, as though an emphasis upon appearance is vain and superficial—and the real God does not concern Him/Herself with such trivial adornments as physical beauty. But really, what doesn’t Spirit touch? And why is Beauty often associated with superficiality? If the mind and the environment around us are not-two, then isn’t our very capacity to perceive Beauty a tribute to the perfection of existence?

Beauty and Spirit (Ken Wilber) from Integral Life on Vimeo.

Tagged as: , ,

Categorised in: Art, Integral, Spirituality

4 Responses »

 1. Hi!
  I’m trying to put this in English this time. Well, after watching the video I found his message funny and peculiar, but not my cup of tea, really. I suppose its quite natural to like different blends of wisdom better than others. Anyway it has been always good to read this blog and after vthat start to search and strenghen your own thinking about spiritual matters.

 2. A lot of elements in this thinking come from the ancient Indian tradition of Tantra.

  Also, Ken mentioned David Deida; I can wholeheartedly recommend his work on integrating spirituality and sexuality. If you want to borrow a book I’d be happy to :)

 3. Is there a way I can purchase a copy of this work of refraction art?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

RSS Helsinki Paleo

 • Ravintoluento Kirkkonummella lauantaina 14.11.2015 September 24, 2015
    PALEO – SUORITUSKYKYÄ JA TERVEYTTÄ RAVINNOSTA Lauantaina 14.11.2015 klo 12-14.00 CrossFit Kirkkonummella Masalantie 357, 02430 Masala Päivän seminaari tarjoaa tiiviin ja käytännönläheisen tietopaketin paleoruokavaliosta. Perustiedon lisäksi saat toimivat käytännön vinkit paleon toteuttamiseen arjessa. Keskustelulle ja kysymyksille on varattu reilusti aikaa […]
  Jaakko Savolahti
 • Ruokaympäristö, makeanhimo ja rutiinit September 16, 2015
  Tulipas jälleen hyvin havaittua ruokaympäristön merkitys, kun haluaa tehdä fiksuja valintoja syömiseen liittyen. Pari päivää sitten lähdin illalla kauppaan ja huomasin, että on aavistuksen nälkä. Tiesin kuitenkin, ettei nälän puolesta ole mitään ongelmaa käydä kaupassa ja syödä jääkaapista löytyvistä valmiiksi tehdyistä ruuista iso illallinen vasta sen jälke […]
  Jaakko Savolahti
 • Kilot eivät lähde kroppaa kituuttamalla vaan hellimällä August 19, 2015
      Kummasta seuraavista vaihtoehdoista ihmiskroppa, hormonitoiminta ja kokonaisvaltainen hyvinvointi tykkäävät enemmän? Siitä, että kehosta pidetään huolta, sille annetaan riittävästi ravinteikasta ruokaa ja mahdollisuus lepoon ja stressin vähentämiseen ja liikutaan tilanteeseen sopivasti. Vai siitä, että kroppaa kituutetaan nälässä ja täysin riittämättömäl […]
  Jaakko Savolahti
Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 2,047 other followers

%d bloggers like this: