My personal view of integral life

Beauty and Spirit by Ken Wilber

Like three sides of a prism, the Good, the Beautiful, and the True refract the white light of consciousness into the entire spectrum of human experience: art, morals, and science; self, culture, and nature; I, We, and It. How odd, then, that many contemporary forms of spirituality seem to only extend Spirit to one or two of these dimensions. This has often been the case with Beauty throughout history, and is even true today. For example, many see it as “anti-spiritual” for a person to care about his or her physical appearance, as though an emphasis upon appearance is vain and superficial—and the real God does not concern Him/Herself with such trivial adornments as physical beauty. But really, what doesn’t Spirit touch? And why is Beauty often associated with superficiality? If the mind and the environment around us are not-two, then isn’t our very capacity to perceive Beauty a tribute to the perfection of existence?

Beauty and Spirit (Ken Wilber) from Integral Life on Vimeo.

About these ads

Tagged as: , ,

Categorised in: Art, Integral, Spirituality

4 Responses »

 1. Hi!
  I’m trying to put this in English this time. Well, after watching the video I found his message funny and peculiar, but not my cup of tea, really. I suppose its quite natural to like different blends of wisdom better than others. Anyway it has been always good to read this blog and after vthat start to search and strenghen your own thinking about spiritual matters.

 2. A lot of elements in this thinking come from the ancient Indian tradition of Tantra.

  Also, Ken mentioned David Deida; I can wholeheartedly recommend his work on integrating spirituality and sexuality. If you want to borrow a book I’d be happy to :)

 3. Is there a way I can purchase a copy of this work of refraction art?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

RSS Helsinki Paleo

 • Seminaari syyskuussa: Ravinto – Treeni – Mieli July 24, 2014
  Järjestämme yhdessä Sami Sundvikin ja NLP-Akatemian Ilkka Rajalan kanssa ravintoa, treeniä ja mieltä käsittelevän seminaarin Helsingissä 13.9.2014. Seminaari jakaantuu kahteen osaan; aamupäivällä kaikilta esiintyjiltä on tiedossa tiivis intro heidän aihepiiriinsä ja lounaan jälkeen osallistujat siirtyvät seuraamaan valitsemansa henkilön esitystä iltapäivän a […]
  Jaakko Savolahti
 • Fiiliksiä heinäkuun Luonnollisen liikkumisen leireiltä July 10, 2014
  Sain jälleen tänäkin vuonna ilon ja kunnian järjestää Luonnollisen liikkumisen leirejä perheemme mökillä vehreässä Lohjansaaressa. Jokainen leiri on omanlaisensa osallistujien ja tunnelman suhteen ja kaikki ovat olleet mahtavia kokemuksia ja leirin fiilis huikea, satoi tai paistoi. Jostain syystä leireille tuntuu eksyvän vain huippuporukkaa! Tällä kertaa vuo […]
  Jaakko Savolahti
 • Paleoaiheinen juttu Helsingin Sanomissa 12.6.2014 June 12, 2014
      Helsingin Sanomissa oli 12.6.2014 paleoaiheinen juttu, jossa sain ilon olla haastateltavana. Osia jutusta on luettavissa myös netissä: Paleoruokavaliota noudattava Jaakko Savolahti syö kuin luolamies Jutussa “Viisi väitettä paleoruokavaliosta” paleota kommentoi myös Mikael Fogelholm ja ajattelin lyhyesti vastata muutamaan hänen kommenttiinsa. Olen parhai […]
  Jaakko Savolahti
Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 1,789 other followers

%d bloggers like this: