Hyvinvointi alkaa ravinnosta

Ravinnolla on suuri merkitys ihmisen kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin. Se on myös usein ensimmäinen ja helpoin muutos matkalla parempaa hyvinvointia. Ruokavalioita on niin monia, että niiden kanssa helposti menee sekaisin. Yksi suosittelee kasvispainotteisia ruokia, toinen vannoo täydellisen vegaaniuden piikkiin, joku pitää gluteenia pahasta, toiselle punainen liha on myrkkyä, kolmas taas ei voisi kuvitella elämää ilman punaista lihaa. Mistä tietää sitten mikä on oikea ruokavalio juuri itselle?

Kiire saa syömään yksipuolisesti

Ravinnon pitäisi olla energian lähde, josta ei tule huonoa oloa. Kuitenkin usein arjen kiireessä ihminen syö sitä mitä sattuu käteen osumaan ja ravinnosta saattaa puuttua hyvinvoinnin kannalta olennaisia vitamiineja, antioksidantteja ja hivenaineita. Tätä välttääkseen monet turvautuvat ravintolisiin.

Pienellä miettimisellä voidaan kuitenkin ruokavaliosta saada kaikki tarpeellinen ja ruuan valmistuksesta hauskaa ja nopeaa. Tällöin kiirekään ei ole kuin tekosyy, ettei ehtisi syödä kunnolla ja monipuolisesti. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, etteikö silloin tällöin voi syödä pizzaa tai hampurilaisia tai jotain muuta roskaruuaksi luokiteltavaa. Pienet paheet on hyvästäkin, kunhan ne ei ole pääasiallinen energian lähde.

Onko ruokailuajoilla merkitystä?

Yhtä monta kuin on ruokavaliotakin, niin on myös ruokailurytmejäkin. Yleinen suositus on ollut 5 ateriaa päivässä, mutta tämäkin on hyvin henkilökohtaista. Jollekin on ihan hyvä syödä 2-3 kertaa päivässä ja toinen voi tarvita 6-8 pientä annosta päivässä.

Aamupalaa kutsutaan päivän tärkeimmäksi ateriaksi, mutta aterioiden ajankohtaan vaikuttaa myös henkilön oma luontainen päivärytmi. Illanvirkuilla ja yökyöpeleillä on usein ongelmana, että aamuisin ei yksinkertaisesti pysty syömään, jolloin aamupala saattaakin olla lounas.

Vastaavasti sanotaan, että myöhään illalla ei pitäisi syödä enää raskaasti ja väitettä on perusteltu raskaan aterian vaikutuksilla unen laatuun. Toisaalta unettomuudesta kärsivälle ihmiselle juuri raskas ateria illan viimeisenä voi tarjota pitkät ja rentouttavat yöunet, joten ruokailuaikojakaan ei voi pitää kiveen hakattuna.

Kokeilemalla löytyy itselle paras vaihtoehto

Ihanteellista olisi, jos pystyttäisiin tietämään ennalta mikä sopii kenellekin parhaiten, mutta valitettavasti sellaisia testejä ei ole olemassa. Näin ollen on tyydyttävä kokeilujen ja erehdysten kautta löytämään itselle se paras ruokavalio ja ruokailurytmi.