Kokonaisvaltainen hyvinvointi tarkoittaa kehoa ja mieltä

Kehon ja mielen hyvinvoinnin tasapaino on monien mielessä ja huulilla nykyään. Viime vuosien kiireinen elämäntyyli, nykyinen pandemia ja työelämän paineet ovat herättäneet monet tarkastelemaan omaa elämäänsä syvemmin ja sitä, mitä kaikkea siltä haluaakaan. Kiinnostus omaan hyvinvointiin on kasvanut, kun on huomattu, että ihan kaikilla osa-alueilla ei menekään niin hyvin kuin toivoisi.

Kehon ja mielen tasapainolla on kokonaisvaltaisesti paljon merkitystä ihmisen hyvinvointiin eikä sitä yhteyttä voi vähätellä. Parhaimmillaan se toimii perinteisen lääketieteen hoidon tukena ja voi jopa ennaltaehkäistä sairauksia. Mistään ihan huuhaasta ei siis ole kyse, vaikka se ensireaktio saattaisi ollakin. Yhä enemmän lääkäritkin tunnustavat tämän yhteyden ja ovat alkaneet kuuntelemaan potilasta kokonaisuutena eivätkä vain tutkimaan yksittäisiä oireita.

Siinä missä joku haluaa vaeltamaan rentoutuakseen ja jaksaakseen työelämän paineiden alla, niin toinen laittaa koko elämänsä uuteen uskoon. Erilaisia metodeja, kursseja, ohjeita ja vinkkejä kehon ja mielen tasapainottamiseen on netti pullollaan ja kaikkia niitä ei kukaan ehdi yksinään testamaan. Joukossa on myös valitettavasti niitäkin neuvoja, jotka voivat olla suorastaan haitallisia, kuten esimerkiksi hopeaveden juomisen kehotus. Onneksi näihin ylilyönteihin puututaan hyvin, mutta hyvinvointiala on kasvanut niin räjähdysmäisesti, että valvonta on käytännössä hyvin vaikeaa.

Mistä luotettavaa tietoa sitten löytää?

Uusien kehon ja mielen tasapainottamisen trendien osalta on haastavaa löytää oikeaa ja luotettavaa tietoa. Kaikkein uusimpien menetelmien kohdalla mitään tieteellistä tutkimusta ei ole olemassa vielä, joten kokemus on silloin avainasemassa. Kokemusten kautta voi saada hyvääkin tietoa, mutta sen luotettavuutta voi joutua kyseenalaistamaan.

Tässä blogissa keskitymme tutkimaan erilaisia kehon ja mielen hyvinvoinnin tasapainon kannalta hyviksi havaittuija menetelmiä, joilta löytyy jo tieteellistäkin pohjaa. Kaikkein tuoreimpiakin menetelmiä seuraamme silmä kovana, mutta haluamme niiden taakse myös tieteellistä pohjaa tai luotettavaa faktaa, että se päätyy blogiin asti.

Erilaisista uusista tutkimuksista kirjoitamme sitä mukaa, kun ne valmistuvat ja ilmaantuvat tiedotettavaksi. Tutkimuksia on menossa tälläkin hetkellä runsaasti ympäri maailmaa, vaikka pääpaino tutkimuksissa onkin tällä hetkellä korona-pandemian torjunta rokotteen muodossa. Se ei kuitenkaan lakkauta muita lääketieteen alaan liittyviä tutkimuksia, vaikka koronatutkimukset ovatkin prioriteetissa tällä hetkellä ykkösenä.