Kriisi herättää usein kiinnostuksen hyvinvointiin

Ihmisen kokonaisvaltainen hyvinvointi on laaja alue ja usein kiinnostus siihen herää vasta, kun on koettu jotakin erittäin raskasta. Ihminen on ehkä sairastunut masennukseen tai muuhun vakavaan sairauteen, kokenut burnoutin tai menettänyt läheisen eron tai kuoleman kautta. Jokaisen tarina taustalla on erilainen.

Siinä missä yleensä aloitetaan ensimmäisenä kohentamaan fyysistä kuntoa, niin on tärkeää muistaa myös psyykkinen puoli. Näitä kahta, mieltä ja kehoa, ei voi erottaa toisistaan. Jos toinen niistä voi huonosti, niin myös toinen seuraa perässä. Ja päinvastoin.

Rentoutumisen tärkeys

Psyykkisen puolen hoitaminen ei aina väistämättä tarkoita mielenterveyspalveluja ja pitkiä terapiahoitoja, vaan fyysisen harjoittelun vastapainoksi sopii mikä tahansa aivoja lepuuttava toiminta. Joku kokee käsitöiden olevan rentouttavaa ja stressiä ja rasitusta laskevaa, sitä mukaa kun sukat tai villapaita edistyy, toinen taas tykkää liikkua luonnossa ja istua laavuilla. Joku rentoutuu pelatessaan kolikkopelejä netissä aikansa kuluksi. Jatkuvasti kasvava valikoima pelejä tähän tarkoitukseen on https://pikakasino-suomi.comilla ja pelaamisesta on myös tehty mahdollisimman yksinkertaista ilman vaikeaselkoisia bonusjärjestelmiä. Tällä sivustolla pelatessaan voi todella rentoutua. Valitseepa harrastuksekseen mitä tahansa, tärkeintä on, että sen puitteissa mieli voi rentoutua ja levätä.

Fyysinen treeni ei tarkoita rääkkiä

Fyysinen harjoittelu ei tarvitse olla itsensä aivan äärirajoille vetävää treenaamista vaan kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin kannalta on tärkeää, että liikkumisesta tulee hyvä olo ja mieli. Liian raskas treeni ei ole hyväksi pitkällä tähtäimellä, vaan esimerkiksi burnoutin kohdalla se voi jopa pahentaa uupumusta. Juuri burnoutin hoidossa on äärettömän tärkeää, että elimistö saa riittävästi lepoa.

Masentuneelle taas on tärkeää, että saa tehtyä edes jotain. Pääasia on, että masentunut saa tehtyä vähän jotakin, joka tuo hyvän mielen. Läheisen menettämisen yhteydessä koko elämä usein heittää ylösalaisin ja arki vaatii uusia rutiineja. Niiden oppiminen ottaa aikaa ja parhaisiin tuloksiin päästään pienin askelin.

Kokonaisvaltainen hyvinvointi on elämäntapa

Kokonaisvaltainen hyvinvointi ei ole mikään kuntokuuri, vaan pitkä matka, joka jatkuu loppuelämän. Siinä ei tulla koskaan valmiiksi ja siitä on tarkoituskin tulla loppuelämän mittainen, uusi hyvä elämäntapa. Tällöin päästään hyvinvoinnin sairauksia ennaltaehkäisevään vaikutukseen ja voidaan vähentää esimerkiksi riskiä uusivasta burnoutista tai masennuksesta.