Onko hengityksellä vaikutusta hyvinvointiin?

Hengitys on ihmisen automaattisia toimintoja, jota kontrolloi autonominen hermosto. Meidän ei pitäisi joutua miettimään hengittämistä, sillä se on automaattinen elinehto niin meille kuin muillekin eläimille. Silti niinkin yksinkertaisella asialla on paljon merkitystä meidän terveyteen ja ennen kaikkea kehon ja mielen tasapainoon.

Ensimmäisenä mieleen tulevat ilmansaasteet ja muut haitalliset kemikaalit, kun puhutaan hengityksen vaikutuksesta terveyteen, mutta erilaisilla hengitystekniikoilla voidaan vaikuttaa paljonkin ihmisen hyvinvointiin.

Millaisissa tilanteissa käytetään hallittua hengitystä?

Naisille tulee jossakin vaiheessa elämää tutuksi hallittu hengitys, jos perheen perustaminen on mielessä. Synnytyksen yhteydessä ei ole ihan se ja sama, miten hengittää, joten silloin siihen joutuu keskittymään. Synnytyksen yhteydessä esimerkiksi rauhallisilla hengityksillä voidaan lievittää kipuja ja hengityksen pidättämisellä saadaan ponnistusvaiheessa ponnistukseen enemmän voimaa.

Hyperventilaatio on liikahengitystila, jossa elimistöön tulee liikaa happea ja se aiheuttaa erilaisia oireita ja jopa pyörtymistä. Siksi hyperventilaatiota hoidetaan ensisijaisesti hallitulla hengittämisellä, johon käytetään yleensä paperipussia. Se voi olla oire jostakin muusta sairaudesta, joten jo ensimmäisen hyperventilaatiokohtauksen jälkeen on aiheellista käydä lääkärin tutkittavana.

Hallittu hengitys on merkittävä osa niin meditaatiota kuin hypnoosia ja näissä sitä käytetään osana rentoutumista ja haluttua rentoutustilan saavuttamista. Hengitysharjoituksilla on mahdollista myös nukahtaa ja yleensä ihminen alkaa hengittääkin huomattavasti rauhallisemmin nukahtaessaan kuin valveilla ollessaan.

Joillakin ihmisillä on kokonaisvaltaisempi häiriötila autonomisessa hermostossa, jolloin hengitystä säätelemällä voidaan joko aktivoida tai rauhoittaa hermostoa. Tällöin voidaan nopeasti lievittää päällä olevia normaalitoimintaa haittaavia oireita.

Paniikkihäiriötä voidaan niin ikään rauhoittaa hallitulla hengityksellä ja se onkin yksi paniikkihäiriöiden hoidon kulmakivistä.

Miten me hengitämme?

Nykyään ihmiset hengittävät aika pinnallisesti keuhkojen yläosalla, vaikka hyvinvointimme kannalta olisi parempi koko keuhkot täyttävä palleahengitys. Palleahengitystä on helppo harjoitella, sillä siihen riittää, että laittaa kätensä vatsan päälle ja yrittää saada sitä liikutettua hengittämällä. Aluksi harjoituksesta voi tulla hieman huono olo, mutta muutaman harjoituskerran jälkeen se alkaa sujua.

Erilaisten hengitystekniikoiden taustalle löytyy myös tieteellistä tutkimusta ja hengitystä voidaan käyttää hoidon tukena terveydenhuollossa. On kuitenkin muistettava, että pelkästään hengitys ei paranna yhtäkään olemassa olevaa sairautta, vaan sillä voidaan edistää hyvinvointia. Erilaisia hengitysharjoituksia löytyy niin kursseina, oppaina kuin Youtube-videoina ja äänikirjoinakin.