My personal view of integral life

Ken Wilber controls his brain waves on portable EEG

Ken Wibler controls his brain waves on different types of meditative states. This is the famous EEG machine recording where Ken enters various meditative states, one of which is a type of “thoughtless,” “image-less,” or “formless” state, whose correlate is that his brainwaves come to an almost complete stop, as clearly recorded on this portable electroencephalograph (EEG) machine.

Advertisements

Tagged as: , ,

3 Responses »

 1. I saw this already earlier, and was a little skeptical… Do you think this is physiologically entirely believable, the ease and magnitude of the effect? What is the scale of the meter, what are the lower cutoffs etc…

 2. I haven´t found any comparable studies on this, have to try to serach for more. The scaling I´m not familiar with so can´t really tell about it… anyway I guess the intention here was to show that long term meditation practice can at best induce different states of consciousness which can be measured with EEG machine also.

  • Sure, but that they have demonstrated long ago, and the brain scan studies I trust more. What I am sceptical about is the ease at which he seems to drop the waves to what appears to be ZERO.

   Another question is whether these brainwave patterns are directly correlated to states of consciousness, or mostly just biofeedback. I think they are at least somewhat, but I don’t know if there are rigorous studies on this (or how to conduct one).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

RSS Helsinki Paleo

 • Kun uni ei tule June 12, 2017
      Moni uniongelmista kärsivä on kokeillut jo todella monia keinoja parempia unia tavoitellessaan. Osa kokee, että on kokeillut jo ihan kaikkea! Mutta silti uni ei ota tullakseen. Esimerkkejä yleisesti kokeilluista keinoista ovat: – Melatoniinitabletin ottaminen yötä vasten – Rauhoittavien äänien kuuntelu, kuten aallot tai muut luonnon äänet – Elektronisten […]
  Jaakko Savolahti
 • Kesän 2017 leirit Lohjansaaressa April 3, 2017
    Luonnollista liikettä ja lepoa. Luonnonrauhaa ja lintujen laulua. Puissa kiipeilyä ja rentoa yhteisöllisyyttä. Kesällä 2017 leireillään taas Lohjansaaressa ja nautiskellaan kesästä ja inspiroivasta seurasta! Luonnollisen liikkumisen leiri järjestetään 4.-6.7. ja sen perään Lepoleiri 7.-9.7. Molemmille leireille osallistuville on tiedossa erikoisalennus :) […]
  Jaakko Savolahti
 • 9 väärinkäsitystä paleosta March 7, 2017
      Esittelen tässä tekstissä yhdeksän harhaluuloa tai väärinkäsitystä paleosta, joihin törmään usein. 1. Paleo on lihapainotteinen ruokavalio Monet mieltävät paleon lihapainotteiseksi ruokavalioksi. Ehkä siksi, että siinä suositaan eläinperäisiä proteiinin lähteitä niiden kattavan aminohappokoostumuksen takia. Ne myös sisältävät kasviproteiineihin verrattun […]
  Jaakko Savolahti
%d bloggers like this: