My personal view of integral life

Ken Wilber controls his brain waves on portable EEG

Ken Wibler controls his brain waves on different types of meditative states. This is the famous EEG machine recording where Ken enters various meditative states, one of which is a type of “thoughtless,” “image-less,” or “formless” state, whose correlate is that his brainwaves come to an almost complete stop, as clearly recorded on this portable electroencephalograph (EEG) machine.

Advertisements

Tagged as: , ,

3 Responses »

 1. I saw this already earlier, and was a little skeptical… Do you think this is physiologically entirely believable, the ease and magnitude of the effect? What is the scale of the meter, what are the lower cutoffs etc…

 2. I haven´t found any comparable studies on this, have to try to serach for more. The scaling I´m not familiar with so can´t really tell about it… anyway I guess the intention here was to show that long term meditation practice can at best induce different states of consciousness which can be measured with EEG machine also.

  • Sure, but that they have demonstrated long ago, and the brain scan studies I trust more. What I am sceptical about is the ease at which he seems to drop the waves to what appears to be ZERO.

   Another question is whether these brainwave patterns are directly correlated to states of consciousness, or mostly just biofeedback. I think they are at least somewhat, but I don’t know if there are rigorous studies on this (or how to conduct one).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

RSS Helsinki Paleo

 • Helsinki Paleo uudistuu February 27, 2019
  Helsinki Paleo herää tämän kevään aikana pienestä horroksestaan! Seuraavien kuukausien aikana teemme uudistuksia sekä Helsinki Paleon sosiaalisessa mediassa, että nettisivuilla. Paleomaan Jenni & Dinoliciousin Mirka liittyvät jengiin mukaan. Tehdään yhdessä Helsinki Paleosta vieläkin suurempi, aktiivisempi, tiiviimpi ja iloisempi yhteisö. Terkuin, Jaska, […]
  Jenni Katajamaa
 • Testissä Vivobarefoot Tracker -vaelluskenkä December 11, 2017
    Sain Vivobarefootin maahantuojalta testiin Tracker -vaelluskengän uuden mallin, joka heti ensimmäisellä jalkaan laittamisella vaikutti todella hyvältä. Vivon vaelluskenkämalleja olen käyttänyt jo useita vuosia, ensin Off-Road Hi mallia ja edellisenä kenkänä Trackerin ensimmäistä versiota. Näistä molemmista pidin kovasti ja käytin ne aivan loppuun asti. Uud […]
  Jaakko Savolahti
 • Paremmat unet tuova Nuku koko yö -verkkovalmennus alkaa 19.10.2017 October 12, 2017
  Nuku koko yö -verkkokurssi alkaa 19.10.2017. Lähde mukaan matkalle kohti parempia unia! Haluatko nukahtaa helposti iltaisin, lopettaa yöllisen heräilyn ja varmistaa, että nukut sikeästi läpi yön? Silloin tämä valmennus on sinua varten! Kurssille osallistuneista 91,2 % suosittelee valmennusta. ”Aivan upea kokonaisuus! Sisällöstä näkyy kuinka perinpohjaisesti […]
  Jaakko Savolahti
%d bloggers like this: