My personal view of integral life

Trancendental Meditation on heart disease patients

Transcendental Meditation helped heart disease patients lower cardiac disease risks by 50 percent

Patients with coronary heart disease who practiced the stress-reducing Transcendental Meditation® technique had nearly 50 percent lower rates of heart attack, stroke, and death compared to nonmeditating controls, according to the results of a first-ever study presented during the annual meeting of the American Heart Association in Orlando, Fla., on Nov.16, 2009.

The trial was sponsored by a $3.8 million grant from the National Institutes of Health-National , Lung, and Blood Institute, and was conducted at The Medical College of Wisconsin in Milwaukee in collaboration with the Institute for Natural Medicine and Prevention at Maharishi University of Management in Fairfield, Iowa.

The nine-year, randomized control trial followed 201African American men and women, average age 59 years, with narrowing of arteries in their hearts who were randomly assigned to either practice the stress-reducing Transcendental Meditation technique or to participate in a control group which received health education classes in traditional risk factors, including dietary modification and exercise.

All participants continued standard medications and other usual medical care.

The study found:

 • A 47 percent reduction in the combination of death, heart attacks, and strokes in the participants
 • Clinically significant (5 mm Hg average) reduction in blood pressure associated with decrease in clinical events
 • Significant reductions in in the high-stress subgroup

According to Robert Schneider, M.D., FACC, lead author and director of the Center for Natural Medicine and Prevention, “Previous research on Transcendental Meditation has shown reductions in blood pressure, psychological stress, and other risk factors for heart disease, irrespective of ethnicity. But this is the first controlled clinical trial to show that long-term practice of this particular program reduces the incidence of clinical cardiovascular events, that is heart attacks, strokes and mortality.”

“This study is an example of the contribution of a lifestyle intervention—stress management—to the prevention of cardiovascular disease in high-risk patients,” said Theodore Kotchen, M.D., co-author of the study, professor of medicine, and associate dean for clinical research at the Medical College. Other investigators at the Milwaukee site included Drs. Jane Kotchen and Clarence Grim.

Dr. Schneider said that the effect of Transcendental Meditation in the trial was like adding a class of newly discovered medications for the prevention of . “In this case, the new medications are derived from the body’s own internal pharmacy stimulated by the practice,” he said.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

RSS Helsinki Paleo

 • Helsinki Paleo uudistuu February 27, 2019
  Helsinki Paleo herää tämän kevään aikana pienestä horroksestaan! Seuraavien kuukausien aikana teemme uudistuksia sekä Helsinki Paleon sosiaalisessa mediassa, että nettisivuilla. Paleomaan Jenni & Dinoliciousin Mirka liittyvät jengiin mukaan. Tehdään yhdessä Helsinki Paleosta vieläkin suurempi, aktiivisempi, tiiviimpi ja iloisempi yhteisö. Terkuin, Jaska, […]
  Jenni Katajamaa
 • Testissä Vivobarefoot Tracker -vaelluskenkä December 11, 2017
    Sain Vivobarefootin maahantuojalta testiin Tracker -vaelluskengän uuden mallin, joka heti ensimmäisellä jalkaan laittamisella vaikutti todella hyvältä. Vivon vaelluskenkämalleja olen käyttänyt jo useita vuosia, ensin Off-Road Hi mallia ja edellisenä kenkänä Trackerin ensimmäistä versiota. Näistä molemmista pidin kovasti ja käytin ne aivan loppuun asti. Uud […]
  Jaakko Savolahti
 • Paremmat unet tuova Nuku koko yö -verkkovalmennus alkaa 19.10.2017 October 12, 2017
  Nuku koko yö -verkkokurssi alkaa 19.10.2017. Lähde mukaan matkalle kohti parempia unia! Haluatko nukahtaa helposti iltaisin, lopettaa yöllisen heräilyn ja varmistaa, että nukut sikeästi läpi yön? Silloin tämä valmennus on sinua varten! Kurssille osallistuneista 91,2 % suosittelee valmennusta. ”Aivan upea kokonaisuus! Sisällöstä näkyy kuinka perinpohjaisesti […]
  Jaakko Savolahti
%d bloggers like this: