My personal view of integral life

You won’t find consciousness in the brain

Most neuroscientists, philosophers of the mind and science journalists feel the time is near when we will be able to explain the mystery of human consciousness in terms of the activity of the brain. There is, however, a vocal minority of neurosceptics who contest this orthodoxy. Among them are those who focus on claims neuroscience makes about the preciseness of correlations between indirectly observed neural activity and different mental functions, states or experiences.

Our failure to explain consciousness in terms of neural activity inside the brain inside the skull is not due to technical limitations which can be overcome. It is due to the self-contradictory nature of the task, of which the failure to explain “aboutness”, the unity and multiplicity of our awareness, the explicit presence of the past, the initiation of actions, the construction of self are just symptoms. We cannot explain “appearings” using an objective approach that has set aside appearings as unreal and which seeks a reality in mass/energy that neither appears in itself nor has the means to make other items appear. The brain, seen as a physical object, no more has a world of things appearing to it than does any other physical object.

Read the full article here:

You won’t find consciousness in the brain – opinion – 07 January 2010 – New Scientist.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

RSS Helsinki Paleo

 • Kesän 2017 leirit Lohjansaaressa April 3, 2017
    Luonnollista liikettä ja lepoa. Luonnonrauhaa ja lintujen laulua. Puissa kiipeilyä ja rentoa yhteisöllisyyttä. Kesällä 2017 leireillään taas Lohjansaaressa ja nautiskellaan kesästä ja inspiroivasta seurasta! Luonnollisen liikkumisen leiri järjestetään 4.-6.7. ja sen perään Lepoleiri 7.-9.7. Molemmille leireille osallistuville on tiedossa erikoisalennus :) […]
  Jaakko Savolahti
 • 9 väärinkäsitystä paleosta March 7, 2017
      Esittelen tässä tekstissä yhdeksän harhaluuloa tai väärinkäsitystä paleosta, joihin törmään usein. 1. Paleo on lihapainotteinen ruokavalio Monet mieltävät paleon lihapainotteiseksi ruokavalioksi. Ehkä siksi, että siinä suositaan eläinperäisiä proteiinin lähteitä niiden kattavan aminohappokoostumuksen takia. Ne myös sisältävät kasviproteiineihin verrattun […]
  Jaakko Savolahti
 • 10 positiivista muutosta paleon avulla February 20, 2017
      Alla on 10 esimerkkiä muutoksista, joita asiakkaani, läheiseni tai tuttavani ovat kokeneet paleoruokavalioon vaihtamisen jälkeen. 1. Painonpudotus Paleoruokavalio on erittäin tehokas apu painon pudottamisessa ja rasvan polttamisessa. Useimmiten se myös tapahtuu ilman nälkää ja kovaa yrittämistä. Joskus se on liiankin tehokas, kun oikean ruuan aiheuttama […]
  Jaakko Savolahti
%d bloggers like this: