My personal view of integral life

You won’t find consciousness in the brain

Most neuroscientists, philosophers of the mind and science journalists feel the time is near when we will be able to explain the mystery of human consciousness in terms of the activity of the brain. There is, however, a vocal minority of neurosceptics who contest this orthodoxy. Among them are those who focus on claims neuroscience makes about the preciseness of correlations between indirectly observed neural activity and different mental functions, states or experiences.

Our failure to explain consciousness in terms of neural activity inside the brain inside the skull is not due to technical limitations which can be overcome. It is due to the self-contradictory nature of the task, of which the failure to explain “aboutness”, the unity and multiplicity of our awareness, the explicit presence of the past, the initiation of actions, the construction of self are just symptoms. We cannot explain “appearings” using an objective approach that has set aside appearings as unreal and which seeks a reality in mass/energy that neither appears in itself nor has the means to make other items appear. The brain, seen as a physical object, no more has a world of things appearing to it than does any other physical object.

Read the full article here:

You won’t find consciousness in the brain – opinion – 07 January 2010 – New Scientist.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

RSS Helsinki Paleo

 • Helsinki Paleon uudet sivut on nyt julkaistu! April 30, 2019
  Sivu-uudistus on julkaistu osoitteessa www.helsinkipaleo.fi. Pidämme molemmat sivut auki siirtymäajan mutta nämä sivut tulevat sulkeutumaan viimeistään syksyllä. Osoite www.helsinkipaleo.com säilyy myös ja sillä pääsee siirtymäajan jälkeen uusille sivuille. Olemme todella innoissamme tästä ja toivomme, että tästä on paljon iloa myös teille! Helsinki Paleo on […]
  Jenni Katajamaa
 • Helsinki Paleon uusi logo julkaistu April 2, 2019
  Helsinki Paleo on saanut uuden logon! Logon uudistamisen myötä tulee tapahtumaan myös lisää uudistuksia ja uudet nettisivut saadaan auki ensi kuun aikana.Kuvissa uusi Paleo Helsingin tiimi. Uusia tiimin jäseniä Paleomaan Jenni Katajamaa ja Dinoliciousin Mirka Salo. Tiedotamme uusista kuvioista mahdollisimman pian :) Aurinkoisia kevätpäiviä toivottaen — Jaska […]
  Jenni Katajamaa
 • Helsinki Paleo uudistuu February 27, 2019
  Helsinki Paleo herää tämän kevään aikana pienestä horroksestaan! Seuraavien kuukausien aikana teemme uudistuksia sekä Helsinki Paleon sosiaalisessa mediassa, että nettisivuilla. Paleomaan Jenni & Dinoliciousin Mirka liittyvät jengiin mukaan. Tehdään yhdessä Helsinki Paleosta vieläkin suurempi, aktiivisempi, tiiviimpi ja iloisempi yhteisö. Terkuin, Jaska, […]
  Jenni Katajamaa
%d bloggers like this: