My personal view of integral life

You won’t find consciousness in the brain

Most neuroscientists, philosophers of the mind and science journalists feel the time is near when we will be able to explain the mystery of human consciousness in terms of the activity of the brain. There is, however, a vocal minority of neurosceptics who contest this orthodoxy. Among them are those who focus on claims neuroscience makes about the preciseness of correlations between indirectly observed neural activity and different mental functions, states or experiences.

Our failure to explain consciousness in terms of neural activity inside the brain inside the skull is not due to technical limitations which can be overcome. It is due to the self-contradictory nature of the task, of which the failure to explain “aboutness”, the unity and multiplicity of our awareness, the explicit presence of the past, the initiation of actions, the construction of self are just symptoms. We cannot explain “appearings” using an objective approach that has set aside appearings as unreal and which seeks a reality in mass/energy that neither appears in itself nor has the means to make other items appear. The brain, seen as a physical object, no more has a world of things appearing to it than does any other physical object.

Read the full article here:

You won’t find consciousness in the brain – opinion – 07 January 2010 – New Scientist.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

RSS Helsinki Paleo

 • Testissä Vivobarefoot Tracker -vaelluskenkä December 11, 2017
    Sain Vivobarefootin maahantuojalta testiin Tracker -vaelluskengän uuden mallin, joka heti ensimmäisellä jalkaan laittamisella vaikutti todella hyvältä. Vivon vaelluskenkämalleja olen käyttänyt jo useita vuosia, ensin Off-Road Hi mallia ja edellisenä kenkänä Trackerin ensimmäistä versiota. Näistä molemmista pidin kovasti ja käytin ne aivan loppuun asti. Uud […]
  Jaakko Savolahti
 • Paremmat unet tuova Nuku koko yö -verkkovalmennus alkaa 19.10.2017 October 12, 2017
  Nuku koko yö -verkkokurssi alkaa 19.10.2017. Lähde mukaan matkalle kohti parempia unia! Haluatko nukahtaa helposti iltaisin, lopettaa yöllisen heräilyn ja varmistaa, että nukut sikeästi läpi yön? Silloin tämä valmennus on sinua varten! Kurssille osallistuneista 91,2 % suosittelee valmennusta. ”Aivan upea kokonaisuus! Sisällöstä näkyy kuinka perinpohjaisesti […]
  Jaakko Savolahti
 • Kun uni ei tule June 12, 2017
      Moni uniongelmista kärsivä on kokeillut jo todella monia keinoja parempia unia tavoitellessaan. Osa kokee, että on kokeillut jo ihan kaikkea! Mutta silti uni ei ota tullakseen. Esimerkkejä yleisesti kokeilluista keinoista ovat: – Melatoniinitabletin ottaminen yötä vasten – Rauhoittavien äänien kuuntelu, kuten aallot tai muut luonnon äänet – Elektronisten […]
  Jaakko Savolahti
%d bloggers like this: