My personal view of integral life

Mayo Clinic on meditation – take a break!

If stress has you anxious, tense and worried, consider trying meditation. Spending even just a few minutes in meditation can restore calm and inner peace.

Meditation has been practiced for thousands of years. Meditation originally was meant to help deepen understanding of the sacred and mystical forces of life. These days, meditation is commonly used for relaxation and stress reduction. Anyone can practice meditation. It’s simple and inexpensive, and it doesn’t require any special equipment. And you can practice meditation wherever you are — whether you’re out for a walk, riding the bus, waiting at the doctor’s office or even in the middle of a difficult business meeting.

Don’t let the thought of meditating the “right” way add to your stress. Sure, you can attend special meditation centers or group classes led by trained instructors. But you also can practice meditation easily on your own.

And you can make meditation as formal or informal as you like — whatever suits your lifestyle and situation. Some people build meditation into their daily routine. For example, they may start and end each day with an hour of meditation. But all you really need is a few minutes of quality time for meditation.

Don’t judge your meditation skills, which may only increase your stress. Meditation takes practice. Keep in mind, for instance, that it’s common for your mind to wander during meditation, no matter how long you’ve been practicing meditation. If you’re meditating to calm your mind and your attention wanders, slowly return to the object, sensation or movement you’re focusing on.

Experiment, and you’ll likely find out what types of meditation work best for you and what you enjoy doing. Adapt meditation to your needs at the moment. Remember, there’s no right way or wrong way to meditate. What matters is that meditation helps you with stress reduction and feeling better overall.

For a full text with types and elements of meditation read the Mayo Clinic article below:

http://www.mayoclinic.com/health/meditation/HQ01070

for a more comprehensive study on mindfullness meditation, read an article published on JAMA 2008 here:

http://www.mindfulnesscds.com/Mindfulness_in_Medicine_JAMA_9-16-08.pdf

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

RSS Helsinki Paleo

 • Kesän 2017 leirit Lohjansaaressa April 3, 2017
    Luonnollista liikettä ja lepoa. Luonnonrauhaa ja lintujen laulua. Puissa kiipeilyä ja rentoa yhteisöllisyyttä. Kesällä 2017 leireillään taas Lohjansaaressa ja nautiskellaan kesästä ja inspiroivasta seurasta! Luonnollisen liikkumisen leiri järjestetään 4.-6.7. ja sen perään Lepoleiri 7.-9.7. Molemmille leireille osallistuville on tiedossa erikoisalennus :) […]
  Jaakko Savolahti
 • 9 väärinkäsitystä paleosta March 7, 2017
      Esittelen tässä tekstissä yhdeksän harhaluuloa tai väärinkäsitystä paleosta, joihin törmään usein. 1. Paleo on lihapainotteinen ruokavalio Monet mieltävät paleon lihapainotteiseksi ruokavalioksi. Ehkä siksi, että siinä suositaan eläinperäisiä proteiinin lähteitä niiden kattavan aminohappokoostumuksen takia. Ne myös sisältävät kasviproteiineihin verrattun […]
  Jaakko Savolahti
 • 10 positiivista muutosta paleon avulla February 20, 2017
      Alla on 10 esimerkkiä muutoksista, joita asiakkaani, läheiseni tai tuttavani ovat kokeneet paleoruokavalioon vaihtamisen jälkeen. 1. Painonpudotus Paleoruokavalio on erittäin tehokas apu painon pudottamisessa ja rasvan polttamisessa. Useimmiten se myös tapahtuu ilman nälkää ja kovaa yrittämistä. Joskus se on liiankin tehokas, kun oikean ruuan aiheuttama […]
  Jaakko Savolahti
%d bloggers like this: