My personal view of integral life

Mayo Clinic on meditation – take a break!

If stress has you anxious, tense and worried, consider trying meditation. Spending even just a few minutes in meditation can restore calm and inner peace.

Meditation has been practiced for thousands of years. Meditation originally was meant to help deepen understanding of the sacred and mystical forces of life. These days, meditation is commonly used for relaxation and stress reduction. Anyone can practice meditation. It’s simple and inexpensive, and it doesn’t require any special equipment. And you can practice meditation wherever you are — whether you’re out for a walk, riding the bus, waiting at the doctor’s office or even in the middle of a difficult business meeting.

Don’t let the thought of meditating the “right” way add to your stress. Sure, you can attend special meditation centers or group classes led by trained instructors. But you also can practice meditation easily on your own.

And you can make meditation as formal or informal as you like — whatever suits your lifestyle and situation. Some people build meditation into their daily routine. For example, they may start and end each day with an hour of meditation. But all you really need is a few minutes of quality time for meditation.

Don’t judge your meditation skills, which may only increase your stress. Meditation takes practice. Keep in mind, for instance, that it’s common for your mind to wander during meditation, no matter how long you’ve been practicing meditation. If you’re meditating to calm your mind and your attention wanders, slowly return to the object, sensation or movement you’re focusing on.

Experiment, and you’ll likely find out what types of meditation work best for you and what you enjoy doing. Adapt meditation to your needs at the moment. Remember, there’s no right way or wrong way to meditate. What matters is that meditation helps you with stress reduction and feeling better overall.

For a full text with types and elements of meditation read the Mayo Clinic article below:

http://www.mayoclinic.com/health/meditation/HQ01070

for a more comprehensive study on mindfullness meditation, read an article published on JAMA 2008 here:

http://www.mindfulnesscds.com/Mindfulness_in_Medicine_JAMA_9-16-08.pdf

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

RSS Helsinki Paleo

 • Testissä Vivobarefoot Tracker -vaelluskenkä December 11, 2017
    Sain Vivobarefootin maahantuojalta testiin Tracker -vaelluskengän uuden mallin, joka heti ensimmäisellä jalkaan laittamisella vaikutti todella hyvältä. Vivon vaelluskenkämalleja olen käyttänyt jo useita vuosia, ensin Off-Road Hi mallia ja edellisenä kenkänä Trackerin ensimmäistä versiota. Näistä molemmista pidin kovasti ja käytin ne aivan loppuun asti. Uud […]
  Jaakko Savolahti
 • Paremmat unet tuova Nuku koko yö -verkkovalmennus alkaa 19.10.2017 October 12, 2017
  Nuku koko yö -verkkokurssi alkaa 19.10.2017. Lähde mukaan matkalle kohti parempia unia! Haluatko nukahtaa helposti iltaisin, lopettaa yöllisen heräilyn ja varmistaa, että nukut sikeästi läpi yön? Silloin tämä valmennus on sinua varten! Kurssille osallistuneista 91,2 % suosittelee valmennusta. ”Aivan upea kokonaisuus! Sisällöstä näkyy kuinka perinpohjaisesti […]
  Jaakko Savolahti
 • Kun uni ei tule June 12, 2017
      Moni uniongelmista kärsivä on kokeillut jo todella monia keinoja parempia unia tavoitellessaan. Osa kokee, että on kokeillut jo ihan kaikkea! Mutta silti uni ei ota tullakseen. Esimerkkejä yleisesti kokeilluista keinoista ovat: – Melatoniinitabletin ottaminen yötä vasten – Rauhoittavien äänien kuuntelu, kuten aallot tai muut luonnon äänet – Elektronisten […]
  Jaakko Savolahti
%d bloggers like this: