My personal view of integral life

Stages of Devotion and a short story of awakening

There are lots of stories how the passion of the human heart is awakened and unleashed through a life-and-death struggle to unite with the ultimate Beloved. Everyone who has been spiritually awakened surely has his or her own story, but there are many similarities of those stories. I have lately been reading the Integral Life Practice book (among many others) and found this really fascinating “model” of how a man is being awakened. So I thought I could share this with you since it is almost identical to mine 🙂

One: Ignorance. The individual begins unconscious, unhappy, in crisis or ignorant.

Two: Disquiet. One becomes dissatisfied, aware of suffering, damnation, or alienation.

Three: Insight. There is metanoia, repentance, recognition – awareness of suffering and contraction, and the willingness and will to transcend habits and engage in self-trancending practice. Sometimes insight is enacted as “conversion” to a religion and its founder(s).

Four: Surrender. The heart opens, accepting a love relationship with Spirit and all things; here begins a life of devotion and service. Grace (the power of divine blessing) is discovered. Sometimes this is called salvation. Through surrender and humility it is possible to exercise will, tolerate discomfort, and practice discipleship in a way that transcends the commitment to the separate self.

Five: Transformation. An ordeal ensues, which usually extends for years, even decades. Although it begins with purification of the ordinary gross life, it then encounters, illuminates and purifies all the gradations of subtle experience, and even includes silent and empty “dark nights” of causal passage beyond any experience of light or bliss.

Six: Understanding. There is a crucial transition in which there is awakening from the dream. This is spiritual realizations, sometimes called “enlightenment.”

Seven: Unification. At this point there begins the higher spiritual life, which includes worship of, embrace of, awakening as, service to, and celebration of and with the divine Beloved, seen in and as all people and things.

I being at “stage” five noticed that this is ridiculously close to my path and awakening to the one Spirit. After many years of internal suffering and strange dissatisfaction I now see why it was an inevitable phase for me; to wake up from the dream of western materialism and egoistic ignorance. I see around me friends and acquaintances who are at stage two or three on the verge of letting their heart open from the postmodern scientific rationalism, from the it-world, to the fully integrating self-culture-and-nature in their body-mind-and-spirit. Sometimes frustrating myself with this matter I realized that everyone has to walk their own path and nobody can force one to wake up from the dream. Many of the people never will and that’s ok too. Accepting fully everything that is arising from  moment to moment has removed a heavy burden off my shoulders.

If you like, I would love to hear your “story” or actually anything regarding this matter 🙂

art by Alex Grey, Vision Crystal (1997)

Advertisements

Tagged as: , ,

Categorised in: Integral, Spirituality

2 Responses »

 1. Myös minun kohdallani havahtuminen on edennyt juuri näin. Tällä hetkellä tuntuu että seilaan hieman edestakaisin jossain tason 5 ja 6 välillä. Toisinaan koen hetkiä, jolloin jokainen hengenvetokin täyttää minut sellaisella rakkauden ja läsnäolon tunteella, että ajattelen sen olevan elämää ja elinvoimaa puhtaimmillaan. Elämässäni on kuitenkin vielä paljon ulkoisia asioita ja ärsykkeitä, joiden aiheuttamiin ajatuksiin ja tunteisiin annan itseni samaistua välillä liikaa. Parhaimpina hetkinä ne ärsykkeet eivät tunnu miltään eivätkä herätä mitään tunteita tai ajatuksia.

  Varsinkin nyt kevään aikana olemiseni on ollut huomattavasti pintapuolisempaa kuin talvella, jolloin tuntui, että kävin sieluni kanssa keskusteluja jatkuvasti. Pohdiskelinkin asiaa tovi sitten blogissani, joskaan en kyllä kovin selkeästi osaa ajatuksiani ilmaista. Tuolloin olin ehkä aavistuksen “huolissani” yhteyden katoamisesta. Nyt olen kuitenkin hyväksynyt sen jatkuvan muutoksen, mikä havahtumiseen ja tietoisuuden kasvattamiseen liittyy ja olen varma, että jossain vaiheessa kohtaan jotain, mikä vie vieläkin syvemmälle.

  Ja olet todella oikeassa, että jokaisen on kuljettava oma polku havahtumisen kanssa. Välillä minäkin turhaudun toisten ihmisten puolesta, kun ulkopuolisena näen mielestäni asiat niin selkeästi. Mutta kuten sanoit, ketään ei voi pakottaa ja tulee hyväksyä myös ne, jotka elävät koko elämänsä unessa.

  • Mun mielestä on aika normaalia, että välillä on todella huikeita kausia jolloin tuntuu kehittyvän jatkuvasti henkisellä (ja fyysiselläkin) tasolla ja sitten taas joskus polkee paikoillaan minkä kerkää miettien sitten onko kadottanut jotain. Tämä on tosiaan hyvä tiedostaa eikä hätääntyä jos ei jatkuvasti olekaan edistystä. Joskus tälle on myös omat syynsä ja kun näihin pääsee käsiksi, voi vapautua sisältä jälleen jotain “kuonaa” minkä on ollut tarve tulla ulos.

   Huomasin tässä ihan käytännön seikkana kun sain hoidettua pitkään kummitelleen siivousurakan tänään pois, tuntui että sitäkin kautta vapautui hirveä määrä energiaa. Järjestys luo rauhallisuutta ja tasapainoa, oli sitten kyse sisäisestä tai ulkoisesta sellaisesta 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

RSS Helsinki Paleo

 • Kesän 2017 leirit Lohjansaaressa April 3, 2017
    Luonnollista liikettä ja lepoa. Luonnonrauhaa ja lintujen laulua. Puissa kiipeilyä ja rentoa yhteisöllisyyttä. Kesällä 2017 leireillään taas Lohjansaaressa ja nautiskellaan kesästä ja inspiroivasta seurasta! Luonnollisen liikkumisen leiri järjestetään 4.-6.7. ja sen perään Lepoleiri 7.-9.7. Molemmille leireille osallistuville on tiedossa erikoisalennus :) […]
  Jaakko Savolahti
 • 9 väärinkäsitystä paleosta March 7, 2017
      Esittelen tässä tekstissä yhdeksän harhaluuloa tai väärinkäsitystä paleosta, joihin törmään usein. 1. Paleo on lihapainotteinen ruokavalio Monet mieltävät paleon lihapainotteiseksi ruokavalioksi. Ehkä siksi, että siinä suositaan eläinperäisiä proteiinin lähteitä niiden kattavan aminohappokoostumuksen takia. Ne myös sisältävät kasviproteiineihin verrattun […]
  Jaakko Savolahti
 • 10 positiivista muutosta paleon avulla February 20, 2017
      Alla on 10 esimerkkiä muutoksista, joita asiakkaani, läheiseni tai tuttavani ovat kokeneet paleoruokavalioon vaihtamisen jälkeen. 1. Painonpudotus Paleoruokavalio on erittäin tehokas apu painon pudottamisessa ja rasvan polttamisessa. Useimmiten se myös tapahtuu ilman nälkää ja kovaa yrittämistä. Joskus se on liiankin tehokas, kun oikean ruuan aiheuttama […]
  Jaakko Savolahti
%d bloggers like this: