My personal view of integral life

Of self-knowledge and self-understanding

I’ve lately been reading a lot of different kind of literature about human development and various texts on how to recognize the true self. Who are we really? How do we know ourselves? Are we automatic talking and thinking robots repeating preset patterns our society has created that we think we are supposed to do? Now, give this statement a little thought and concentrate on the picture below…

Do you see a cat or a lion? Or both? Which of them are you? Are you really a cat who wants to become a lion? Or do you think that you should be a lion instead of a cat because a lion is more powerful? This is a metaphor but I think you get the picture.

If you want to know what you are you cannot imagine or have belief in something which you are not. One must know oneself as one is, not as one wishes to be which is merely an ideal and therefore fictious, unreal; it is only that which is that can be transformed, not that which you wish to be. Do you follow me at all? This became clear to me while I was reading J.Krishnamurti‘s “The First And Last Freedom” today while sun shining brightly into my eyes… I shall continue a little bit.

Reality can be found only in understanding what is; and to understand what is, there must be freedom, freedom from the fear of what is. Surrendering to the moment that already is.

To understand that process there must be the intention to know what is, to follow every thought, feeling and action; and to understand what is, is extremely difficult, because what is, is never still, never static, it is always in movement! This made me realise that every “now moment” is a new one and that is to say fleeting.

The what is, is what you are, not what you would like to be; it is not the ideal, because the ideal is fictious, but it is actually what you are doing, thinking and feeling from moment to moment. The fundamental understanding of oneself does not come through knowledge or through the accumulation of experiences, which is merely the cultivation of memory.

Now here comes the clue of this writing: The understanding of oneself is from moment to moment; if we merely accumulate knowledge of the self, that very knowledge prevents further understanding , because accumulated knowledge and experience becomes the centre through which thought focuses and has its being. The world is not different from us and our activities because it is what we are which creates the problems of the world; the difficulty with the majority of us is that we do not know ourselves directly, but seek a system, a method, a means of operation by which to solve the many human problems. There is no method for self-knowledge. If we can understand ourselves as we are from moment to moment without the process of accumulation, then we shall see how there comes a tranquillity that is not a product of the mind, a tranquillity that is neither imagined nor cultivated; and only in that state of tranquillity can there be true freedom, true self-knowing and most importantly creativeness.

Advertisements

Tagged as: , ,

9 Responses »

 1. Hei,

  olipas hyvin virtaavaa ja sekä kauniisti että vahvasti kirjoitettua tekstiä. Tälläistä on hyvä ja terveellistä lukea.Ymmärsin niin, että vapaus on lähtökohta itsetuntemukselle ja ymmärrykselle, vaikka et sitä ehkä suoraan sanonut, se jollain tapaa välittyi tekstin tunnelman kautta hienosti. Vaikutelma oli kuin palapelin kaikki palaset olisivat asetettu paikoilleen tai, että pää ja sydän ilmenivät molemmat kirjoitetun kautta. Tekisi varmaan monille meistä harjoitella kirjoittamaan ja puhumaan tarkoituksella totuudenmukaisesti, ystävällisesti ja harmoniaa luoden sekä moralisointia ja arvostelua välttäen. Sellaisen puheen tuloksena on varmastikin yhteyttä, vuorovaikutusta ja luovuutta tukeva ilmapiiri.

  Parhain terveisin, Leena

  • Moi Leena, kiitos taas kommentistasi 🙂

   Mä olen havainnut, että kirjoittaessa saa samalla hahmoteltua ja jäsenneltyä päässä pyöriviä asioita itselleen sekä ehkä toivottavasti myös muillekin. Tänään iski tosiaan oivallus ja inspiraatio, tulos yllä.

   Vapaus olla se mitä on joka hetki. Mutta miten tuntea se, miten kokea se ilman projektioita johonkin muuhun. Miten voidaan toimia sen kautta? Tähän liittyen: onko idea ennen toimintaa vai toiminta ennen ideaa? Minkälainen toiminta tapahtuu ilman ideaa? Se on rakkaus mikä lähtökohtaisesti tuottaa luovaa toimintaa ilman edeltävää ajatusmallia tai ideaa. Kun on olemassa rakkautta, mikä ei ole ajatusprojektio, ei idea, ei muisto, mikä ei ole jonkin kokemuksen tulos tai kurinalaisuuden tuotos; sellainen rakkaus on toimintaa. Ja se on vapautta. Kun tämän tajuaa ja oivaltaa tulee aivan käsittämättömiä tuntemuksia pienistäkin hetkistä, pienistä asioista 🙂

  • Eckhart Tolle on being yourself…

 2. Hei,

  mielen tyyneys yhdessä myötätunnon ja myötäelävän ilon kokemuksen kanssa on hyvin elämää täynnä oleva läsnäolon tunne, jonka soisi kasvavan kaikkialla eikä vähiten omassa mielessään. Itsekin olen pitkän ajan (todella pitkän) jälkeen alkanut kokeilla buddhalaista meditaatiota eli hengityksen tarkkailua ja metta bhavanaa (rakastava myötätunto-meditaatio) sekä tänä aamuna chakroihin ja äänteisiin perustuvaa tapaa meditoida. Ongelmana minulla on käsitteisiin ja mielikuviin tarttuminen, vaikka luulen, että minun olisi melko helppoa antaa mennä ja antautua meditaatiolle. Muiden ihmisten kanssa yhdessä meditoidessa meditoittiin tarkoitetussa tilassa olisi luontevampaa päästä luottamuksen ja kiitollisuuden sekä kunnioituksen kokemuksiin, mutta aloittelen nyt yksinäni kotona, vaikkanuo chakroihin perustuvat ääntelyt melkein herättävät muun perheen 🙂

  Ajattelen, että pyhyyden, luottamuksen, kunnioituksen ja palvonnan kokeminen kuuluvat ihmiselle luontojaan eikä siihen tarvita järjestynyttä uskontoa. Hassua sinänsä, muttei mielestäni ristiriitaista, on se seikka, että pidän itseäni ateistina ja kuitenkaan minun ei olisi outoa todeta: “All is sacred.” Nuorena tutustuin buddhalaisuuteen ja buddhalaiseen tapaan meditoida, joten sille polulle on hyvä palata. Elämään sisältyvä kärsimys ja pyrkimys vapautua kärsimyksestä on jotenkin aika selkeästi olemassaoloomme liittyvää tietoa, vaikka paljolla muulla maallisella ja monilla mielen koukutuksilla sitä tosiasiaa yrittää peittää. Tuntuu, että niillä muilla keinoilla ei aidosti ihmisenä etene mihinkään… pyörittää vain jatkuvasti samaa pyörää.

  Kiitoksia tuosta Eckhart Tollen videoklipistä, hän on jotenkin niin vastustamattoman aito ja syvällinen yksinkertaisella ja luontevalla tavalla.

  Parhain terveisin,
  Leena

 3. Kiitos ajatusten jakamisesta.

  Mietin, että jos oikein syvimmästä minuudesta on puhe, niin minä olen sinä ja sinä olet minä, kaikki on yhtä. Sitten ovat ne muistot ja odotukset, omat ja muiden, jotka tunkevat väliin ja peittävät alleen. Etsivä ei välttämättä löydä vaan hukkuu määritelmiin ja luo niitä lisää. Uskon, että johdatus vie matkalla eteenpäin, ja olen onnellinen siitä, että elämästä voi nauttia ja olla äärimmäisen kiitollinen keskeneräisenäkin.

  Tuohon kuvaan liittyen olen huomannut, että toinen ihminen voi toimia peilinä syvimmän minuuden tunnistamisessa. Joskus olen tosin säikähtänyt sisäistä voimaani ja tukahduttanut sen saman tien – aivan turhaan. Kun muistaa, että muissa on sama voima kuin itsessä, säilyttää sekä nöyryytensä että arvokkuutensa tasavahvoina ja todellisina.

  • Mielenkiintoisia näkökulmia ja ajatuksia 🙂 kiitos näistä. Toisen ihmisen kautta näkee itsensä peilikuvana eikä vähiten parisuhteessa. Tämä voi olla tavattoman kehittävää ja avartavaa parhaimmillaan.

   Kaikki on minussa ja minä olen kaikessa. Vesipisarassa on koko universumi. NIin käsittämättömältä kuin se kuulostaa pitää se paikkansa. Nassim Haramein on muuten ensimmäinen fyysikko, joka on oikeasti pystynyt tämän “todistamaan” tai ainakin antamaan aihetta lisätutkimukselle esittämällä, että jokaisessa protonissa on universumin massa.
   kts. youtube ja schwarzchild proton.

 4. “Kukaan ei voi astua kahdesti samaan virtaan, sillä sen enempää astuja kuin virtakaan ei ole sama”

  Epätietoisuuteen, epävarmuuteen, muutokseen ja tuntemattomaan heittäytyminen saa siihen uskaltautuvan kokemaan huumavaa vapautta jonka veroista ei muuten voine saavuttaa.

  Itsestään voi tosiaan paljastaa uutta, kun katsahtaa sinne mihin silmä ei luontaisesti hakeudu, pimeälle puolelle. Näkyvän valaiseminen ilahduttaa, mutta salatun vahvistaa.

 5. En tiedä fysiikasta juuri perustietoja enempää, mutta minusta tämä Nassim Hareimein ei voi olla oikeassa. Fysiikan alalla näitä yritteliäitä tutkijoita ja itseoppineita riittää.Taitaa olla kaunista puppua, kuten aikoinaan kirjoittamaansa Energiapyörteitään-kirjaa myynyt Kauko Nieminen.

 6. Lisäys, koska muisti pätkii: Kauko Niemisen teos oli Sähköeetteripyörteet, ja hän ilmestyi melkein paikkaan kuin paikkaan sitä myymään 1980-90-luvuilla. Jälkeenpäin ajatellen hän oli ehkä kloonannut itsensä tai kauniimmin sanoen hengenpalo ja usko omaan tutkimukseen ajoi häntä valitsemallaan tutkimuksen saralla. Tosiasia on, että fysiikka kiinnostaa monenlaisia tutkijoita, jotka ovat vakuuttuneita omista teorioistaan.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

RSS Helsinki Paleo

 • Helsinki Paleon uusi logo julkaistu April 2, 2019
  Helsinki Paleo on saanut uuden logon! Logon uudistamisen myötä tulee tapahtumaan myös lisää uudistuksia ja uudet nettisivut saadaan auki ensi kuun aikana.Kuvissa uusi Paleo Helsingin tiimi. Uusia tiimin jäseniä Paleomaan Jenni Katajamaa ja Dinoliciousin Mirka Salo. Tiedotamme uusista kuvioista mahdollisimman pian :) Aurinkoisia kevätpäiviä toivottaen — Jaska […]
  Jenni Katajamaa
 • Helsinki Paleo uudistuu February 27, 2019
  Helsinki Paleo herää tämän kevään aikana pienestä horroksestaan! Seuraavien kuukausien aikana teemme uudistuksia sekä Helsinki Paleon sosiaalisessa mediassa, että nettisivuilla. Paleomaan Jenni & Dinoliciousin Mirka liittyvät jengiin mukaan. Tehdään yhdessä Helsinki Paleosta vieläkin suurempi, aktiivisempi, tiiviimpi ja iloisempi yhteisö. Terkuin, Jaska, […]
  Jenni Katajamaa
 • Testissä Vivobarefoot Tracker -vaelluskenkä December 11, 2017
    Sain Vivobarefootin maahantuojalta testiin Tracker -vaelluskengän uuden mallin, joka heti ensimmäisellä jalkaan laittamisella vaikutti todella hyvältä. Vivon vaelluskenkämalleja olen käyttänyt jo useita vuosia, ensin Off-Road Hi mallia ja edellisenä kenkänä Trackerin ensimmäistä versiota. Näistä molemmista pidin kovasti ja käytin ne aivan loppuun asti. Uud […]
  Jaakko Savolahti
%d bloggers like this: