My personal view of integral life

The two aspects of time

The two aspects of time

What is time? What does it mean to be timeless? How often have you heard a sentence ”ohhh, this or that is so timeless!” What does that exactly mean? We are spending time in trying to grasp that, which is timeless, so it is important to understand what we mean by time. I think it is possible to be free of time.

Our lives are mostly spent in time – time, not in the sense of chronological sequence, of seconds, minutes, hours… but in the sense of psychological memory. That is called the psychological time, which is totally different than chronological time. Our minds are consisted of many yesterdays and the present is merely the passage of the past to the future. Where is the now? As I’m sitting here on an airport writing this text I see all kinds of people rushing from past to the future, almost running trying to get there… in time. Only to wait for the next thing to happen, becoming something, achieving this or that.

Memory is time. There is time as yesterday by the watch and yesterday by memory. Chronological time is always there, it would be absurd to resist it, otherwise you and I would miss our flights. But the question is this: is there really any time apart from chronological time? Obviously there is yesterday for the mind who thinks of it, but is there time apart from the mind? Without the foundation of thought there is no time.

Happiness is not of yesterday; happiness is NOT the product of time. Happiness is always in the present timeless state. Not realising this, one can never be happy. Have you noticed when you are in ecstasy, a creative joy, in that moment there is no time. There is only the immediate present. The difficulty with most of us is that we have not the intention to understand, because we are afraid that, if we understood, it might bring about a revolutionary action in our life and therefore we resist. Fear. It’s the defence mechanism that is at work when we use time or and ideal as a means of changing ourselves, bringing about the transformation we desire. ”I’ll do it tomorrow…  when I start this in a minute I will be free”. See? It is all about the future when is should be now, because it is always in the now. Has been and will be, forever.

A man who sees that time is not the way out of our difficulty and who is therefore free from the false, such a man naturally has the intention to understand; therefore his mind is quiet spontaneously, without compulsion, without practice. When the mind is still, not seeking any answer or any solution, neither resisting nor avoiding; only then you can be free of time.

Now it is “time” for me to enter the airplane and catch my flight, in the now. Regardless of what time the plane is departing it is always doing it in the now, as I am writing this text being free of time, resting in this timeless witnessing stillness, where true beauty arises, where there are no words, no thoughts, just this….

Advertisements

5 Responses »

 1. Kaunis kirjoitus josta tuli tosi rauhallinen olo.

  On niin totta, että kun tekeminen ja oleminen on kuin ekstaasissa olemista, intohimoa tai jatkuvaa iloa – miksikä sitä haluaakaan kutsua – aika katoaa. Ajalla ei ole mitään merkitystä, silloin ei kaipaa vastauksia mihinkään, ei etsi mitään, antaa hetkien, ajatusten ja tunteiden virrata koittamatta vangita niitä.

  Haastavaksi läsnäolo muodostuu esimerkiksi arjessa, työssä ja opiskelussa, mikä on monelle suorittamista. Tai ihmissuhteissa, missä osapuolet eivät ole täysin antautuneita.

  Omalla kohdallani koen tavallaan haastavaksi (en keksi tälle parempaa sanaa, sillä en kuitenkaan ajattele sitä haasteena) tietoisuuden lisääntymisen. Sen myötä on herännyt kysymyksiä, joihin yrittää etsiä vastauksia, eli yrittää jälleen saavuttaa jotain, vaikka ei tarvitsekaan ja itse asiassa vie vain kauemmaksi. Riittää kun vain on hereillä, sillä ne vastaukset ovat tässä hetkessä, nyt.

  🙂

  • Kun herää kysymyksiä, mutta lopettaa niiden vastausten etsimisen tulevat vastaukset usein itsekseen. Eli kun yritys saavuttaa jotain poistuu ja sen hyväksyy, tapahtuu kummia 🙂

 2. Lentokenttä voi parhaimillaan olla mainio paikka kokea olevansa irti lineaarisen ajan logiikasta, jonkinlaisessa flow-tilassa tai murtokohdassa, jossa tuntee monenlaisten mielen vapausasteiden olemassaolon. Itse asiassa tämänkaltaiset kokemukset kannattaisi mieltää hyvin todellisiksi ja dynaamisiksi, niitä on hyvä vaalia. Tälläisessä ajattomassa olemassaolossa minä ei kuitenkaan osaisi luoda Kaiken Teoriaa, mutta ehkä jotain muuta kuitenkin. 🙂

 3. Pitää niin paikkaansa. Mieli ei lepää koskaan ja jatkuvasti olemme joko haaveilemassa, suunnittelemassa tai ratkaisemassa jotakin, mutta vain harvoin keskitymme itse hetkeen, joka on meneillään.

  Ihminen myös monesti laittaa oman elämänsä kiinni tulevaisuuteen. On helppoa ajatella, että “sitten kun teen niin..” tai “Ensi vuonna kun…” Mikäpäs siinä, ei suunnittelussa mitään vikaa ole. Mutta joskus tuntuu, että elämän paraneminen ja onnellisuus on kiinni asioista, jotka kiinnittää tulevaisuuteen. Miksei voi olla onnellinen nyt?

  Paljon kokeneet ja paljon elämässään jo saaneet ymmärtävät, ettei ihminen tule onnelliseksi mistään materiasta. Voit luvata itsellesi olevasi onnellinen, kun saat sen upean asunnon, upean auton, upean työn, upean puolison,syöt mitä herkullisimpia ja harvinaisimpia ruokia tai harrastat mitä tahansa toimivimmista päihteistä aina jännimpiin harrastuksiin puhumattakaan mitä mielikuvituksellisemmasta seksistä.

  Kukaan ei kiistä, etteivätkö nämä edellä mainitut asiat tuntuisi hyvältä, mutta elämänsä ja onnellisuutensa niiden varaan jättäminen ei ole lopullinen keino olla onnellinen. Huonoimmillaan voit raataa koko elämäsi sen upean asunnon eteen ja sisustaa sen kuten olet aina unelmoinut, mutta pian huomaatkin olevasi jo seuraavassa huomisessa: Unelmoit seuraavasta asiasta, joka “varmasti” tekee sinut onnelliseksi. Oletko siis missään välissä ollut onnellinen? On tuntunut varmasti hyvältä, mutta miksi silti päätyy monesti samaan lopputulokseen.

  Ja tähän pieni tarina: “Jumalat miettivät, mihin piilottaisivat jumaluuden niin, ettei itsekäs ja oikukas ihminen sitä löytäisi. Mikä olisikaan tarpeeksi ovela paikka? Ja silloin jumalat keksivät ja hymyilivät tyytyväisinä: Piilotetaan se ihmiseen itseensä.”

  • Hieno tarina! 🙂 olet selvästi ymmärtänyt mistä on todellisuudessa tässä kysymys. Lainaan tähän juuri saamaani tekstiviestiä tutultamme, nimikirjaimet V.A.:

   What is the sound of one hand clapping? Just this, always already. Jokaisessa hetkessä maailmankaikkeus syntyy uudelleen, Tyhjyys vuodattaa itsensä Muotoon. Sana tulee lihaksi. Tätä matkaa me saadaan kulkea pysytellen Kristuksessa, pysytellen hereillä, valvoen, rukoille, ylistäen ja tehden työtä. Upeaa sunnuntaita sinne =)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

RSS Helsinki Paleo

 • Helsinki Paleo uudistuu February 27, 2019
  Helsinki Paleo herää tämän kevään aikana pienestä horroksestaan! Seuraavien kuukausien aikana teemme uudistuksia sekä Helsinki Paleon sosiaalisessa mediassa, että nettisivuilla. Paleomaan Jenni & Dinoliciousin Mirka liittyvät jengiin mukaan. Tehdään yhdessä Helsinki Paleosta vieläkin suurempi, aktiivisempi, tiiviimpi ja iloisempi yhteisö. Terkuin, Jaska, […]
  Jenni Katajamaa
 • Testissä Vivobarefoot Tracker -vaelluskenkä December 11, 2017
    Sain Vivobarefootin maahantuojalta testiin Tracker -vaelluskengän uuden mallin, joka heti ensimmäisellä jalkaan laittamisella vaikutti todella hyvältä. Vivon vaelluskenkämalleja olen käyttänyt jo useita vuosia, ensin Off-Road Hi mallia ja edellisenä kenkänä Trackerin ensimmäistä versiota. Näistä molemmista pidin kovasti ja käytin ne aivan loppuun asti. Uud […]
  Jaakko Savolahti
 • Paremmat unet tuova Nuku koko yö -verkkovalmennus alkaa 19.10.2017 October 12, 2017
  Nuku koko yö -verkkokurssi alkaa 19.10.2017. Lähde mukaan matkalle kohti parempia unia! Haluatko nukahtaa helposti iltaisin, lopettaa yöllisen heräilyn ja varmistaa, että nukut sikeästi läpi yön? Silloin tämä valmennus on sinua varten! Kurssille osallistuneista 91,2 % suosittelee valmennusta. ”Aivan upea kokonaisuus! Sisällöstä näkyy kuinka perinpohjaisesti […]
  Jaakko Savolahti
%d bloggers like this: