My personal view of integral life

Beauty and Spirit by Ken Wilber

Like three sides of a prism, the Good, the Beautiful, and the True refract the white light of consciousness into the entire spectrum of human experience: art, morals, and science; self, culture, and nature; I, We, and It. How odd, then, that many contemporary forms of spirituality seem to only extend Spirit to one or two of these dimensions. This has often been the case with Beauty throughout history, and is even true today. For example, many see it as “anti-spiritual” for a person to care about his or her physical appearance, as though an emphasis upon appearance is vain and superficial—and the real God does not concern Him/Herself with such trivial adornments as physical beauty. But really, what doesn’t Spirit touch? And why is Beauty often associated with superficiality? If the mind and the environment around us are not-two, then isn’t our very capacity to perceive Beauty a tribute to the perfection of existence?

Beauty and Spirit (Ken Wilber) from Integral Life on Vimeo.

Advertisements

Tagged as: , ,

Categorised in: Art, Integral, Spirituality

4 Responses »

 1. Hi!
  I’m trying to put this in English this time. Well, after watching the video I found his message funny and peculiar, but not my cup of tea, really. I suppose its quite natural to like different blends of wisdom better than others. Anyway it has been always good to read this blog and after vthat start to search and strenghen your own thinking about spiritual matters.

 2. A lot of elements in this thinking come from the ancient Indian tradition of Tantra.

  Also, Ken mentioned David Deida; I can wholeheartedly recommend his work on integrating spirituality and sexuality. If you want to borrow a book I’d be happy to 🙂

 3. Is there a way I can purchase a copy of this work of refraction art?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

RSS Helsinki Paleo

 • Kesän 2017 leirit Lohjansaaressa April 3, 2017
    Luonnollista liikettä ja lepoa. Luonnonrauhaa ja lintujen laulua. Puissa kiipeilyä ja rentoa yhteisöllisyyttä. Kesällä 2017 leireillään taas Lohjansaaressa ja nautiskellaan kesästä ja inspiroivasta seurasta! Luonnollisen liikkumisen leiri järjestetään 4.-6.7. ja sen perään Lepoleiri 7.-9.7. Molemmille leireille osallistuville on tiedossa erikoisalennus :) […]
  Jaakko Savolahti
 • 9 väärinkäsitystä paleosta March 7, 2017
      Esittelen tässä tekstissä yhdeksän harhaluuloa tai väärinkäsitystä paleosta, joihin törmään usein. 1. Paleo on lihapainotteinen ruokavalio Monet mieltävät paleon lihapainotteiseksi ruokavalioksi. Ehkä siksi, että siinä suositaan eläinperäisiä proteiinin lähteitä niiden kattavan aminohappokoostumuksen takia. Ne myös sisältävät kasviproteiineihin verrattun […]
  Jaakko Savolahti
 • 10 positiivista muutosta paleon avulla February 20, 2017
      Alla on 10 esimerkkiä muutoksista, joita asiakkaani, läheiseni tai tuttavani ovat kokeneet paleoruokavalioon vaihtamisen jälkeen. 1. Painonpudotus Paleoruokavalio on erittäin tehokas apu painon pudottamisessa ja rasvan polttamisessa. Useimmiten se myös tapahtuu ilman nälkää ja kovaa yrittämistä. Joskus se on liiankin tehokas, kun oikean ruuan aiheuttama […]
  Jaakko Savolahti
%d bloggers like this: