My personal view of integral life

Beauty and Spirit by Ken Wilber

Like three sides of a prism, the Good, the Beautiful, and the True refract the white light of consciousness into the entire spectrum of human experience: art, morals, and science; self, culture, and nature; I, We, and It. How odd, then, that many contemporary forms of spirituality seem to only extend Spirit to one or two of these dimensions. This has often been the case with Beauty throughout history, and is even true today. For example, many see it as “anti-spiritual” for a person to care about his or her physical appearance, as though an emphasis upon appearance is vain and superficial—and the real God does not concern Him/Herself with such trivial adornments as physical beauty. But really, what doesn’t Spirit touch? And why is Beauty often associated with superficiality? If the mind and the environment around us are not-two, then isn’t our very capacity to perceive Beauty a tribute to the perfection of existence?

Beauty and Spirit (Ken Wilber) from Integral Life on Vimeo.

Tagged as: , ,

Categorised in: Art, Integral, Spirituality

4 Responses »

 1. Hi!
  I’m trying to put this in English this time. Well, after watching the video I found his message funny and peculiar, but not my cup of tea, really. I suppose its quite natural to like different blends of wisdom better than others. Anyway it has been always good to read this blog and after vthat start to search and strenghen your own thinking about spiritual matters.

 2. A lot of elements in this thinking come from the ancient Indian tradition of Tantra.

  Also, Ken mentioned David Deida; I can wholeheartedly recommend his work on integrating spirituality and sexuality. If you want to borrow a book I’d be happy to 🙂

 3. Is there a way I can purchase a copy of this work of refraction art?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

RSS Helsinki Paleo

 • Tiedon kerääminen vs tekeminen – kumpi tuo tuloksia September 15, 2016
  Nykyaika on pullollaan informaatiota. Hyvää ja huonoa, tärkeää ja turhaa. Kaiken tämän keskellä voi olla vaikeaa löytää sitä itselleen tärkeää ja oleellista tietoa. Tai löytää ristiriitaisen informaation keskeltä sitä itselleen sopivaa tapaa toimia, syödä, liikkua, elää… Toisaalta, emme voi koskaan tietää mikä olisi se meille sopiva tapa, jos emme missään va […]
  Jaakko Savolahti
 • Suosittu Paleokuukausi-verkkovalmennus alkaa 3.10.2016 September 15, 2016
    Suosittu Paleokuukausi-verkkovalmennukseni alkaa 3.10.2016. Paleokuukausi saanut erinomaista palautetta ja sitä on yhden osallistujan toimesta kutsuttu “parhaaksi jutuksi tähänastisessa elämässä“! Valmennuksessa ravinnerikkaisiin, herkullisiin ja tuoreisiin ruokiin perustuva paleoruokavalio viedään arjen tasolle viikkotehtävien avulla, jolloin muutos tapah […]
  Jaakko Savolahti
 • Urheilijan ravitsemus – seminaari CrossFit Lohjalla 21.5.2016 April 25, 2016
    Paikka: CrossFit Lohjan tiloissa, Pailantie 3 08700 Lohja Aika: 21.5.2016 klo.12-15 Luennolla saat tuoreimmat tiedot urheilijan ravitsemuksesta ja opit, miten oikeaa ravinteikasta ruokaa syömällä voit parantaa suorituskykyäsi, nopeuttaa palautumistasi ja tehostaa vastastuskykyäsi. Luento sisältää myös katsauksen muihin suorituskyvyn, palautumisen ja vastus […]
  Jaakko Savolahti
%d bloggers like this: