My personal view of integral life

How do I more effectively encourage people to engage in physical exercise? – A quadrivial analysis

Here I am concentrating on the quadrants and especially to a quadrivial analysis on the subject. So let’s start the quite systematic analysis from Upper Left (UL) intentional perspective. My intention is to make people find the happiness in moving their bodies and feeling the effects of physical exercise on their well-being. This makes me feel excited and really motivated and if I succeed in this with people and make them healthier, I often feel great joy. I am personally engaged in transforming people’s health trough exercise. One of the key issues here is to find the hidden motivation inside every people, finding the joy within. But what do I need to do and how do I really do it? Let’s move to the Upper Right quadrant.

I feel I need to awake people’s natural desires on moving their bodies and developing their physical capacities via personal example. To my experience, this works the best. Being an inspirational model with pure enthusiasm that comes from the heart is probably one of the most effective ways on transforming people from coach potatoes to vivid and creatively moving joyful human beings. After the motivation I would consider other UR qualities here: how is her personal history on exercise and the physical capacity she is having at the moment? These all affect the path we are going to have with the transformative person involved in this process.

Engaging with the client personally and creating an inter-subjective roam here, I feel natural to consider my relationship with her and with the people I am working with; this really is a multi-dimensional task, since there might be half a dozen people working with the same person. Analyzing from the Lower Left perspective it really widens my perspective on different persons who are involved on making people feel better through physical exercise. I as a medical practitioner can make physical facts more convincible to the client and this might lead her to contact a personal trainer more easily. My relationship with trainers, therapists and other people who are considered in this subject is really important. We both (me and the client) have to share a mutual understanding on how physical exercise will make people feel a lot better and make them healthier. There has to be a meaning in practicing different physical exercises and they also have to be accepted within a community or a wider bunch of people. But it is not always that easy: sometimes we are not speaking the same language. For example, I might talk a little too complex or with too difficult terms on exercising body-mind-spirit. From a cultural perspective probably the Western culture is the dominant one here as we are living in one.

From communal and cultural perspective it is natural to move to the Lower Right quadrivium or perspective and consider the social behavior and structures. Mutual enthusiasm on transforming our bodies to more healthier, functional and more vivid ones is as important as taking the action together with compassion, care and love (describing here how the behavior looks like). Defining the start point for each person or client through an economic, educational and social point of view is important. What are her capacities on putting time and money to the subject? Is her social environment supporting on the issue? And of course beginning with a physical exercise routine usually needs a gym or other place to do the exercise that being the organizational part. Structural dynamics needs to be considered as well: for example how is her work life and personal life affecting the capacity and time on engaging a physical exercise? We would probably have a conversation with her family as well.

After engaging in this process quite a few insights emerged: First, the quadrivial analysis is really powerful on defining various perspectives on the topic and this procedure always brings out something new you wouldn’t have thought before. After practicing this kind of processing it becomes easier and easier sneaking into daily life; it is possible to analyze various objects in just a few seconds inside your mind when fully engaged with the quadrivial analysis.

Advertisements

Tagged as: , , , , ,

Categorised in: Integral, Physiology, Sports

4 Responses »

 1. Hi Olli

  Great to find such a great blog relating to Integral fitness & well-being. I will follow with interest.

  Dale

  • Hi Dale, that’s good to hear! I have currently began with the Intergral Theory M.A. program on JFK University, so I will be posting here my assignments weekly.
   We’ll keep in touch!

 2. Heippa,

  olen ollut varsin epäileväinen integraalista teoriaa kohtaan, koska luulin sen olevan ennen kaikkea jonkinlainen new age- filosofia/uskomusmalli varsin kaupallisessa muodossa. Tuo nelikenttämalli, jonka pohjalle olet rakentanut vaikuttaa kuitenkin hyvältä teorian käytäntöön soveltamiselta, erittäin monipuolinen, olen tosi iloisesti yllättynyt tuon mallin monipuolisuudesta. Urheilulääketiede ja urheilupsykologia on mulle humanistina vieras alue, mutta liikunta ei ole, onneksi.:) Integraaliteorian suhteen voin sanoa omasta puolestani, että pidän aina jonkinlaisena voittona, jos itseäni epäilyttänyt tai ärsyttänyt teoria näyttääkin toimivan. Tosi ilahduttavaa ja lisäksi kauniita kuvia orkideoista flickerissä. Mun orkideoissa on nyt vaan lehdet jäljellä, mutta ne valmistautuu varmaan talveen, I hope.

  • Moi!

   Et varmaankaan ole ainoa epäilystesi suhteen, mutta kun tähän pääsee todella sisälle ja tajuaa mitkä mahdollisuudet tällä on, ei oikeastaan voi enää hahmottaa kokonaisuuksia muulla tavalla 🙂 ja parhaimmillaan käy niin kuin mulle, että päädyn opiskelemaan sitä 3v maisterin tutkintona Jenkeissä (JFK University). Toi nelikenttämalli on vaan yksi osa ns. AQAL-mallia, johon kuuluu kyseisten qadranttien lisäksi mm. lines, levels, states, types… Lisäksi tämän ohella integraaliteoria sisältää integral life practicen (ILP), integral operating systemin (IOS) ja integral methodolicigal pluralismin (IMP).

   Mä suosittelen, että luet tämän Seanin tekemän tiivistelmän integraaliteoriasta: http://integrallife.com/node/37539

   framework

   Ja mitä tulee orkidoihin, niin siinä on kyllä lempikukka ja näyttävät kukkivankin jatkuvasti 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

RSS Helsinki Paleo

 • Helsinki Paleon uusi logo julkaistu April 2, 2019
  Helsinki Paleo on saanut uuden logon! Logon uudistamisen myötä tulee tapahtumaan myös lisää uudistuksia ja uudet nettisivut saadaan auki ensi kuun aikana.Kuvissa uusi Paleo Helsingin tiimi. Uusia tiimin jäseniä Paleomaan Jenni Katajamaa ja Dinoliciousin Mirka Salo. Tiedotamme uusista kuvioista mahdollisimman pian :) Aurinkoisia kevätpäiviä toivottaen — Jaska […]
  Jenni Katajamaa
 • Helsinki Paleo uudistuu February 27, 2019
  Helsinki Paleo herää tämän kevään aikana pienestä horroksestaan! Seuraavien kuukausien aikana teemme uudistuksia sekä Helsinki Paleon sosiaalisessa mediassa, että nettisivuilla. Paleomaan Jenni & Dinoliciousin Mirka liittyvät jengiin mukaan. Tehdään yhdessä Helsinki Paleosta vieläkin suurempi, aktiivisempi, tiiviimpi ja iloisempi yhteisö. Terkuin, Jaska, […]
  Jenni Katajamaa
 • Testissä Vivobarefoot Tracker -vaelluskenkä December 11, 2017
    Sain Vivobarefootin maahantuojalta testiin Tracker -vaelluskengän uuden mallin, joka heti ensimmäisellä jalkaan laittamisella vaikutti todella hyvältä. Vivon vaelluskenkämalleja olen käyttänyt jo useita vuosia, ensin Off-Road Hi mallia ja edellisenä kenkänä Trackerin ensimmäistä versiota. Näistä molemmista pidin kovasti ja käytin ne aivan loppuun asti. Uud […]
  Jaakko Savolahti
%d bloggers like this: