My personal view of integral life

Ruoka- ja treenipäiväkirja / Olli Sovijärvi

Alla oleva viikon ruoka- ja treenipäiväkirja ilmestyy tulevassa Live Life -lehdessä yhdessä henkilökohtaisen esittelyni kanssa. Tulen julkaisemaan lehdessä kolmen artikkelin sarjan, joissa käsitellään paleo- ja evoluutioperspektiivistä tiettyjä ruoka-aineryhmiä sekä mahdollisesti myös autoimmuniteettia. Lisäksi aion kirjoittaa kroonisesta stressistä ja kortisoliresistenssistä, mutta näistä lisää myöhemmin 🙂

Ruoka- ja treenipäiväkirja, Olli Sovijärvi:

Ma 23.4.2012:

Aamu:  Heti heräämisen jälkeen: 10g BCAA (haaraketjuisia aminohappoja), 1tlk. Opti-MSM jauhetta & 1tlk. Camucamu-jauhetta (luonnollinen c-vitamiinilähde), puristettua sitruunan mehua sekä ripaus Himalajan vuorisuolaa sekoitettuna 3dl:aan suodatettua vettä.

Aamiainen: 4 kananmunan (luomu) munakas (paistettu kookosöljyssä; sipulia, herkkusieniä), kinkkuleikettä, tomaattia, kurkkua, salaattia. 1rkl kookosöljyä lisänä. Juomana 1dl kahvia, 3dl suodatettua vettä.

Työpäivän aikana: 1kpl Zest (sienijuomajauhe; Reishi) + 1 mitta CafeCeps sieni-kahvijauhetta sekoitettuna 2dl kuumaa vettä.

Lounas:

Hakaniemen kauppahallista: Iso salaatti, jossa 5 eri salaatinlehteä (aamulla toimitettu viljelijältä), 2kpl vuohenjuustopalaa, savustettua lohta, hunajamelonia sekä kananrintaa; oliiviöljyä. Lisänä 1rkl kookosöljyä purkista, joka aina mukana töissä. Juomana 3dl vettä. -> -> superhyvä vireystila AINA kys. salaatin jälkeen.

Välipala:

2.5dl kookosvettä, 35g raakasuklaata.

Päivällinen:

300g naudan (Highland-nauta, vapaasti kasvanut, luomu) ulkofilettä, hapankaalia, vuonankaalia, bataattia kookosöljyssä kiehautettuna (n.100g), tomaattia. Juomana 2dl suodatettua vettä ja 1kpl Spark (sienijuomajauhe; Cordyceps Sinesis) 1dl:ssa vettä + 1lk Manuka-hunajaa. + 2.5ml Green Pasture Fermented Cod Liver Oil (kalanmaksaöljy)

Illallinen:

Noutoruoka Hong Kong -kiinalaisesta ravintolasta (gluteeniton, soijaton, aromivahvenneton); paahdettua possua kantonilaisittain, kiinankaalia, salaattia, 1 kuppi valkoista riisiä.

Ennen nukkumaanmenoa: Sleep Easy -yrttiteetä, 1tlk. siitepölyhunajaa. + 5000IU (125mikrog.) Vitamin D3, 2kpl ZMA (sinkki-magnesium).

Liikunnat:
– päivän mittaan kävelyä eri paikkoihin, yhteensä n. 40min.
– Koko kehon foam rollaus + venyttely kotona, 30min.

Ti 24.4.2012:

Aamu: Heti heräämisen jälkeen smoothie: 2dl mustaherukoita, 1dl goji-marjoja, 1rkl Vitamineral Green jauhetta, 1tlk Camucamu-jauhetta, 1tlk OptiMSM-jauhetta, 1tlk luomu hunajaa, nokare Himalajan vuorisuolaa, 1rkl kaakaonibsejä + 6dl suodatettua vettä. 1kpl Vihreä Tee -kapseli.

Aamiainen: 3 paistettua luomumunaa, 1 tomaatti, 50g kinkkuleikettä (luomu), 1 porkkana, 1rkl kookosöljyä. 2dl Kebado Dara -kahvia. + 2ml Green Pasture Cod Liver Oil (kalanmaksaöljy)

Työpäivän aikana: 1kpl Zest-juoma (Reishi-sienijauhe ym.) + 1dl kahvia. 5dl vettä.

Lounas:

Hakaniemen kauppahallista: 350g silakkarullia, 150g uunikasviksia, 250g katkarapu-kananmunasalaatti. 1rkl kookosöljyä.

Ennen treeniä: 1kpl Spark (sienijuomajauhe; Cordyceps Sinesis) + 5g kreatiinia, 5g beta-alaniinia, 10g BCAA-aminohappoja + 5dl suodatettua vettä.

Treenin aikana (kesto 2h): 5dl kookosvettä.

Treenin jälkeen: Palautumisjuoma, jossa: 30g hydrolysoitua heraproteiinia (R2), 5g glutamiinia, 5g lysiiniä, 5g kreatiinia, 6g Colostrum-jauhetta (Symbiotics) + 5dl vettä.

30min. päästä: 1 banaani + 120g luomukinkkuleikettä.

Päivällinen/illallinen:

300g Highland naudan jauhelihaa (luomu, vapaa), 200g paistettuja juureksia (palsternakka, porkkana, bataatti + sipuli ja oliiviöljy), hieman luomukermaa ja tomaattimurskaa sekä yrttejä. + 5dl suodatettua vettä. Jälkiruuaksi: n. 50g tummaa suklaata (86% kaakaota).

Ennen nukkumaanmenoa: Sleep Easy -yrttiteetä, 1tlk. siitepölyhunajaa. + 5000IU (125mikrog.) Vitamin D3, 2kpl ZMA (sinkki-magnesium).

Liikunnat:

30 min. dynaaminen lämmittely/venyttely
1h20min. alakropan maksimivoimatreeni (maastavetoa, dynaamista yhden jalan kyykkyä, takareisien vahvistusta, keskivartaloharjoituksia)
5min. CrossFit-tyyppinen intervalliharjoitus (yleisliikkeitä boksihypyllä sekä polvet kyynärpäihin -liikettä)

Ke 25.4.2012:

Aamu: Heti heräämisen jälkeen: 1tlk. Opti-MSM jauhetta & 1tlk. Camucamu-jauhetta (luonnollinen c-vitamiinilähde), puristettua sitruunan mehua sekä ripaus Himalajan vuorisuolaa sekoitettuna 3dl:aan suodatettua vettä. 1kpl Vihreä Tee -kapseli.

Aamiainen: 4 paistettua luomumunaa, parmankinkkua muutama siivu, romaine-salaattia, 1 tomaatti, kurkkua, kookosöljyä. + 2.5ml Green Pasture Cod Liver Oil (kalanmaksaöljy)

Lounas:

Hakaniemen kauppahallista: Iso salaatti, jossa 5 eri salaatinlehteä (aamulla toimitettu viljelijältä), 2kpl vuohenjuustopalaa, savustettua lohta, hunajamelonia sekä kananrintaa; oliiviöljyä. Lisänä 1rkl kookosöljyä purkista, joka aina mukana töissä. Juomana 3dl vettä.

Työpäivän aikana: 1kpl Zest-juoma (Reishi-sienijauhe ym.) + 1dl kahvia. 5dl vettä.

Välipala/päivällinen:

Edellisen illan ruuantähteet: n. 150g jauhelihaa, hieman juureksia. 100g luomu-cashew-pähkinöitä.

Päivystyksen aikana: 5dl vettä, 1dl CafeCeps-sienikahvia + 1kpl Spark (sienijuomajauhe).

Illallinen:
Highland naudan jauhelihakastiketta 250g (yrttejä, salottisipulia, tomaattipyrettä, mausteita, hieman luomukermaa), valkoista riisiä puoli kuppia sekä hieman possua ja kasviksia; salaattia, paprikaa, kurkkua, tomaattia.

Saunajuomaksi 5dl kookosvettä. 30g tummaa suklaata. 1 appelsiini.

Ennen nukkumaanmenoa: Sleep Easy -yrttiteetä, 1tlk. siitepölyhunajaa. + 5000IU (125mikrog.) Vitamin D3, 2kpl ZMA (sinkki-magnesium).

Liikunnat:
Lepopäivä (tosin 10h töissä); kevyttä venyttelyä sekä foam-rollailua ja lihasten palauttelua saunassa.

To 26.4.2012:

Aamu:  Heti heräämisen jälkeen: 1tlk. Opti-MSM jauhetta & 1tlk. Camucamu-jauhetta (luonnollinen c-vitamiinilähde), puristettua sitruunan mehua sekä ripaus Himalajan vuorisuolaa sekoitettuna 3dl:aan suodatettua vettä. (normaalisti tässä mukana myös BCAA-aminohappoja, mutta ne tällä hetkellä loppu)
1kpl Vihreä Tee -kapseli.

Aamiainen: 4 kananmunan (luomu) munakas (paistettu kookosöljyssä; punasipulia, pilkottua kinkkuleikettä), 3 siivua pekonia, tomaattia, kurkkua, salaattia. Juomana 1dl kahvia, 3dl suodatettua vettä. 2.5ml Green Pasture Fermented Cod Liver Oil (kalanmaksaöljy)

Työpäivän aikana: 1kpl Zest (sienijuomajauhe; Reishi) + 1 mitta CafeCeps sieni-kahvijauhetta sekoitettuna 2dl kuumaa vettä.

Lounas: Eiran sairaalassa; possun filettä rosmariinipedillä, salaattia. (kookosöljyä omana lisänä). 1x iso appelsiini.

Ennen treeniä: 1kpl Spark (sienijuomajauhe; Cordyceps Sinesis) + 5g kreatiinia, 5g beta-alaniinia, 5g BCAA-aminohappoja, 20g aminohappoja (arginiini, leusiini, glutamiini, alaniini) + 5dl suodatettua vettä.

Treenin aikana (kesto 2h): 5dl kookosvettä.

Treenin jälkeen: Palautumisjuoma, jossa: 30g hydrolysoitua heraproteiinia (R2), 5g glutamiinia, 5g lysiiniä, 5g kreatiinia, 6g Colostrum-jauhetta (Symbiotics) + 5dl vettä.

Päivällinen: 300g merilohta (uunissa), kukkakaalipyrettä, uunijuureksia (porkkana, bataatti, palsternakka), salaattia, kurkkua, tomaattia, paprikaa, 3 ohutta siivua paistettua halloumijuustoa.

1kpl Zest-sienijuomajauhe + 2dl kuumaa vettä. 2dl vettä (Helsinki Paleo Podcast -lähetyksen nauhoitus kotona).

Illallinen: Eiliset ruuantähteet eli jauhelihakastiketta, uunijuureksia, pari siivua halloumijuustoa.

Ennen nukkumaanmenoa: Sleep Easy -yrttiteetä, 1tlk. siitepölyhunajaa. + 5000IU (125mikrog.) Vitamin D3, 2kpl ZMA (sinkki-magnesium).

Liikunnat:

– 30 min. dynaaminen lämmittely/venyttely
– 1h20min. Yläkropan maksimivoimatreeni (penkkipunnerrusta, kulmasoutuja vetokahvoilla + painoliivit, lattiapenkkipunnerrus pysäytyksellä, pallof-punnerrus)
– 10min. CrossFit-tyyppinen intervalliharjoitus (Kelkan vetämistä vetotaljassa + kuntopalloslämejä maahan)

Pe 27.4.2012:

Aamu: Heti heräämisen jälkeen: 1tlk. Opti-MSM jauhetta & 1tlk. Camucamu-jauhetta (luonnollinen c-vitamiinilähde), puristettua sitruunan mehua sekä ripaus Himalajan vuorisuolaa sekoitettuna 3dl:aan suodatettua vettä. 1kpl Vihreä Tee -kapseli.

Aamiainen: 4 luomukananmunan munakokkeli, hieman kinkkuleikettä, tomaattia, salaattia, viinirypäleitä. 1rkl kookosöljyä. 2.5ml Green Pasture Fermented Cod Liver Oil (kalanmaksaöljy)

Lounas: Hakaniemen kauppahallista: Iso salaatti, jossa 5 eri salaatinlehteä (aamulla toimitettu viljelijältä), 2kpl vuohenjuustopalaa, savustettua lohta, hunajamelonia sekä kananrintaa; oliiviöljyä. Lisänä 1rkl kookosöljyä purkista, joka aina mukana töissä. Juomana 3dl kookosvettä. 35 raakasuklaata.

Työpäivän aikana: 1kpl Spark-sienijuomajauhe + 2dl kuumaa vettä. 5g BCAA-kapseleita.

Välipala: 2 paistettua kananmunaa, appelsiini.

Päivällinen (ajomatkalla Poriin): Härän pihvi 200g, juureksia, pieni määrä perunaa, salaattia, kurkkua, tomaattia, porkkanaraastetta. Jälkiruuaksi 40g tummaa suklaata. 2dl kahvia + 1kpl Zest-sienijuomajauhe. Ajomatkan aikana 5dl kookosvettä + 5dl lähdevettä.

Illallinen (Porissa, hotellissa): Kananrintaa, ananasta uunissa, munakoisoa, pieni määrä uuniperunaa, salaattia. + 1rkl kookosöljyä.

Ennen nukkumaanmenoa: 2kpl ZMA (sinkki-magnesium).

Liikunnat: Liian vähän, pieni määrä käveyä, kevyttä venyttelyä.

La 28.4.2012:

Aamu: Heti herättyä (hotelli) 5dl lähdevettä, 5g BCAA kapseleita.

Aamiainen/Brunssi: Hotellissa; munakokkelia, pieni määrä pekonia, kinkkuleikettä, hedelmäsalaattia+marjoja, salaattia, 2 tomaattia. 1rkl kookosöljyä (oma).

Lounas: Nopeasti ennen luentoa; kananrintaa, salaattia, tomaattia, kurkkua, kukkakaalia, sipulia.

Luennon aikana: 5dl kookosvettä. Jälkeen: 1 appelsiini.

Päivällinen (ajomatkalla Porista Helsinkiin): Lehtipihvi, pieni määrä ranskalaisia (aiheuttivat vatsakipuja jälkeenpäin…), salaattia, tomaattia, kurkkua, maustevoi. (havaintona: vatsa täyttyi, nälkä jäi, väsymys). 1dl kahvia.

Iltasmoothie (kotona): 3dl pakurikääpäteetä + 3dl suodatettua vettä, 1tlk Maca-jauhetta, 1lk. Ashwagandha-jauhetta, 1tlk kuivattua nokkosenlehteä, 30ml koivuntuhkauutetta, 1rkl luomu-hunajaa, ripaus himalajan suolaa, 2dl mustaherukoita, 1rkl Vitamineral Greens -jauhetta, 1rkl siitepölyä, luraus kylmäpuristettua oliiviöljyä. (puolet ennen saunaa, puolet saunan jälkeen; kylmänä). -> Harvinaisen hyvin onnistunut, tasapainoinen smoothie.

Illallinen: Pitkään haudutettu naudanlihapata (Highland-nautaa, vapaasti kasvanutta), sipulia, villiyrttejä, porkkanaa, luomukermaa. Lisänä salaattia (2 eri laatua), tomaattia, paprikaa, kurkkua, hapankaalia, keitettyä parsakaalia. -> Erittäin ravittu olo tämän jälkeen.

Ennen nukkumaanmenoa: Sleep Easy -yrttiteetä, 1tlk. siitepölyhunajaa. + 5000IU (125mikrog.) Vitamin D3, 2kpl ZMA (sinkki-magnesium).

Liikunnat: Koko kehon foam rollaus, n.20min + venyttelyt.

Su 29.4.2012:

Aamu: Heti heräämisen jälkeen: 1tlk. Opti-MSM jauhetta & 1tlk. Camucamu-jauhetta, puristettua sitruunan mehua sekä ripaus Himalajan vuorisuolaa sekoitettuna 3dl:aan suodatettua vettä. 1kpl Vihreä Tee -kapseli.

Aamiainen: 4 kananmunan (luomu) munakas (paistettu kookosöljyssä; punasipulia, herkkusieniä, kylmäsavunautaa), tomaattia, kurkkua, salaattia, paprikaa. Juomana 2dl kahvia, 3dl suodatettua vettä, 1kpl Zest-sienijuomajauhe + 2dl kuumaa vettä. 2.5ml Green Pasture Fermented Cod Liver Oil (kalanmaksaöljy)

Ennen treeniä: 1kpl Spark (sienijuomajauhe; Cordyceps Sinesis) + 5g kreatiinia, 5g beta-alaniinia, 5g BCAA-aminohappoja, 20g aminohappoja (arginiini, leusiini, glutamiini, alaniini) + 5dl suodatettua vettä.

Treenin aikana (kesto 1h20min): 5dl kookosvettä.

Treenin jälkeen: Palautumisjuoma, jossa: 30g hydrolysoitua heraproteiinia (R2), 5g glutamiinia, 5g lysiiniä, 5g kreatiinia, 6g Colostrum-jauhetta (Symbiotics) + 5dl vettä. 1 banaani.

Lounas/päivällinen: Eilistä lihapataa reilu annos (kts. ed.) + puolikas bataatti paistettuna kookosöljyssä. 1 appelsiini.

Välijuoma: 1tlk CafeCeps sienikahvia + 1tlk CocoCardio (kaakao-punajuuri jauhe) + hieman hunajaa. Tummaa suklaata 50g.

llallinen: Paistettua jauhelihaa n.250g (luomu, Highland nauta), taco-mausteseos, punasipulia, paprikaa, tomaattia. 5 taco-kuorta (maissi), salaattia, hieman nachoja (maissi). -> liian täysi olo, väsymys.

Ennen nukkumaanmenoa: 5000IU (125mikrog.) Vitamin D3, 2kpl ZMA (sinkki-magnesium). 3dl suodatettua vettä.

Liikunnat:

– 20min. paljasjalkakävelyä luonnossa (vibram fivefingers jalassa)
– dynaaminen lämmittely Hietsun rannalla (15min.)
– 10x100m sprinttivetoja (paljain jaloin)
– maksimi leuanvedot (3 sarjaa)
– 20min. paljasjalkakävelyä luonnossa

Advertisements

Tagged as: ,

Categorised in: Nutrition, paleo, Sports

50 Responses »

 1. Good stuff… Mihin aikaan yleensä syöt aamiaisen ja toisaalta, mihin aikaan viimeisen kunnon aterian illalla?

  • Thanks 🙂 mä syön aamiaisen yleensä klo9 ja vikan aterian aika vaihtelee vähän riippuen päivän aktiviteeteista. Saattaa olla 20-22 välillä riippuen monelta menee nukkumaan.

 2. Hieno juttu kun olet jaksanut kirjoittaa noin tarkasti päivän mätöistä. Tuosta saa hyvän käsityksen ihan käytännön tasolla, miten paleota voidaan toteuttaa. Yksi asia vain ihmetyttää. Olen ymmärtänyt että paleopiireissä kehoitetaan syömään 3 x päivässä ja välttämään jatkuvaa napostelua. Parhaimpana päivän söit kuusi kertaa päivän aikana, eikö se ole jo melko paljon? (olen ymmärtänyt kyllä että tämä 3 x päivässä ei ole mikään kiveen hakattu sääntö, mutta eikö ajatuksena ole juuri syödä harvemmin ja kerralla enempi?)

  • Moro, kiitos kommentista 🙂

   Yleisesti ihmiset syövät paleolla 3x päivässä, mutta itse seuraisin omaa fiilistä päivän tilanteen ja mahdollisuuksien mukaan. Välillä tekee mieli syödä 6x päivässä vähä snadimmin ja joskus saattaa mennä vain 2x päivässä.Paleo ei yleisesti määrittele kuinka usein syödään, vaan kyse on laadusta sekä riittävästä ravintomäärästä.

 3. Moikka Olli!

  Kiitos julkaisemastasi ruoka- ja treenipäiväkirjasta, hyvältä näyttää! :). On mukava nähdä konkreettisesti, miten ihmiset toteuttavat paleoruokavaliotaan. Alkuvuodesta vaihdoin ruokavalioni paleoon ja olen huomannut sen vaikuttavan olooni ainoastaan myönteisesti :).

  Erityisesti kirjoituksessasi kiinnostuin suodatetusta vedestä. Mten suodatat veden ja mitä terveyshyötyjä siitä on?

  Mukavaa kesää!

 4. Morjes. Ihan mielenkiinnosta pitää kysästä saako miltään tilalta hesaan toimitettua Highland-nautaa vai mistä päin ostelet? Itse olen tilaillut Hultgårdin sonnin lihaa kun on grass-fed mutta nauta olisi tietenkin kovempi juttu.

 5. Paljonko kalsiumia on riittävästi? Virallisiin suosituksiinhan ei paleolla helposti pääse. Deetä tulee kesää lukuunottamatta popsittua 50 microa päivässä.

 6. Moikka,

  jäin miettimään sitä, miten teet kookosvettä? Ja kuinka kauan olet noudattanut ruokapäiväkirjan tyylistä ruokavaliota? Tuleeko koskaan laiskaa fiilistä, ettei vaan jaksa olla pilkun tarkka?

  • Moi,

   Kookosvesihän on siis luonnollisesti kookospähkinän sisällä 😉 sitä voi ostaa esim. ruohonjuuresta pahvitölkissä; ei tosin maistu yhtä hyvältä kuin tropiikissa tuoreeltaan nautittuna.

   Tämän tyyppinen ruokavalio ollut useamman vuoden ajan aina hieman joitakin juttuja vaihdellen, eikä oikeastaan tule mitään pilkunviilausoloa, koska on niin normaali osa elämää 🙂

 7. Mielenkiintoista hifistelyä! Miten valmistat suodatetun veden? Entä mitä heraproteiinivalmistetta suosittelisit herkkävatsaiselle?

  Munakasaamiainen joka päivä tuntuu hurjalta (= yli 20 keltuaista viikossa!), itse luotan tattaripuuroon ja toisinaan teen munakkaita. Iltaisin otetusta D-vitamiinilisästä on itsellä huonot kokemukset – levottomuutta, sydämentykytyksiä. Superfoodistien yleisesti suosittelemat määrät ovat itseni sekä ystävien kokemusten perusteella aivan yläkanttiin. Käytin monta viikkoa hyvälaatuista 50 mikrogramman D3:sta sillä seurauksella, että päivällä kyllä piristi mutta yöunet menivät.

  Kaikkiaan mainioita vinkkejä omaankin ruokavalioon, kiitokset!

  • Vedensuodatus tapahtuu automaagisesti jääkaapin toimesta, mutta simppeleitä vaihtoehtoja ovat esim. Brida-kannut. Heraproteiineista mahdollisimman puhdas valmiste olisi paras. Itse käytän tällä hetkellä UFS Ion92.

   D-vitamiinitaso kannattaa mitata ja säätää annostus sen mukaan. Monet ovat raportoineet, että iltaisin otettu d-vitamiini parantaa unta. Myös esim. USA:n armeijan käyttämä uni-ravinneprotokolla sisältää iltaisin otettavan d-vitamiinin, magnesiumia, GABA:a sekä melatoniinia sekä tauriinia. Mutta varmasti on yksilöllisiä eroja.

 8. Hei, onko sulla mitään arviota kuinka paljon sulla menee päivässä ruokaan? Tietty sulla on nuo lisäravinteet tossa dieetin lisäksi, joista voit halutessas kertoa vaan purkin hinnan.

  Mä itse tähtään pitkällä aikavälillä paleoon ja olo onkin kohentunut mukavasti jo tällä puolinaisellakin (aivan varmasti PAHA vuotavan suolen syndrooma) mutta olis kenties hyvä tietää että minkälainen lääkäri tai juristi pitäisi olla että tohon ihan päivittäiseen ruokaan edes pääsisi 😉 Tietysti en pilkkaa, olen itsekin lukenut paljon Kresseriä ja on mahtavaa nähdä kun joku Suomesta on tehnyt tätä jo vakavasti jo pitempään… yritän katsoa että kuinka paljon pystyisin tulevalla alani palkalla tohon päästä, opiskelija kun olen.

 9. Vieläkö sulla tulee syötyä noita vuohenjuustoja ja halloumia sekä kermaa? Kun Helsinki Paleo -podcasteissa aina niin kovasti ne maitotuitteet tuomitset 😉 Voi olla että oli jotain juttua joskus siellä että olisit jättänyt pois kun ei tuntunut hyvältä, mutta ainakin tuossa mainitsit että salaatin syömisen jälkeen aina huippuvireys vaikka siinä sitä vuohenjuustoa tuli samalla. Ihan mielenkiinnosta kyselen, ei ole tarkoitus vinoilla tai mitään sellaista. Esim. lampaanmaitoraakajuustot on omasta mielestäni aika jees 🙂

  • Vuohenjuustoa kyllä, ehkä 2x viikossa. Halloumia ehkä kerran puolessa vuodessa, kermaa erittäin harvoin.
   Vuohenjuuston suhteen voi olla liberaalimpi, on eri proteiinirakenteet kuin A1-lehmän maidossa, eikä potentiaalisia haittoja ole tutkimuksissa juurikaan osoitettu. Toki voi olla osalle suolistossa ongelmallinen.

   Lampaan juuston kanssa sama eli lienee huomattavasti paremmin siedettyjä 🙂

  • Vielä, tää saattaa kiinnostaa. Hyvin tiivistetty missä on haitallista A1-kaseiinia ja missä ongelmatonta A2-kaseiinia: http://www.youtube.com/watch?v=7g2h17K7oL8&feature=fvwrel

   Infot kirjasta “Devil In The Milk”.

   • No tuo todellakin kiinnosti! Kiitos erittäin paljon! Saatavuus on kyllä suuri ongelma A2 maidon osalta. Juustoja kyllä jonkunlaisia löytyy kun ei ole samanlaista säilyvyysongelmaa niissä. Ei pääse muodostumaan kysyntää jos ei ole ollenkaan tarjontaa (paikallisesti voi siellä täällä olla rajoitettua tarjontaa muttei läheskään kaikkialla).

 10. Hei!

  Mielenkiintoinen ketju, jälleen!

  Miten Olli suhtaudut tärkkelysintoleranssiin? Onko heikentynyt kyky pilkkoa tärkkelystä vuotavan suolen oireyhtymän seuraus vai ennemmin yksilöllinen ominaisuus? Kuntoutuuko elimistö tältäkin osin sietämään myös tärkkelystä paremmin suolen kuntoutumisen myötä?

  Näetkö Opti-MSM käytössä pulmia silloin kun suolisto on aika heikossa kunnossa?

  Kiitos loistavista Podcasteista ja blogista! 🙂

 11. Moi Olli! Onko mahdollista saada selkeää lääketieteellistä todennusta lisämunuaisen väsymyksestä (adrenal fatigue). Olen teettänyt MDD:llä kortisolitestin mutten osaa itse tulkita sitä? Testin mukana tulleessa saatteessa oli maininta: “Low late-night cortisol levels suggest a degree of adrenal fatigue with regard of baseline circadian activity”. Olen hiukan pulassa ja kaipaisin neuvoja?

  • Itse jaottelen sen kolmeen osaan, jossa 1. osassa on vielä riittävästi kortisolia, mutta käyrä on tavallaan sik-sak-muotoinen eli romahduksia joissakin kohtaa. Yleisestihän sen tulisi olla mukavan laskeva. Toisaalta taas illalla matala kortisoli jo viittaa uupumiseen.

 12. Kiitos vastauksesta! Arvoni ovat:

  aamu: 0.47 (0.27-1.18)
  päivä: 0.21 (0.10-0.41)
  iltap: 0.15 (0.05-0.27)
  ilta: 0.03 (0.03-0.14)

  Muut arvot:
  DHEA 7am-9am = 257
  DHEA cortisol ratio/10000 = 547

  vaikuttaako siltä, että näihin olisi syytä puuttua?

  -henri

  • Vähän laimealtahan toi näyttää, etenkin aamun osalta; pysyy toki viiterajojen sisällä, mutta jos alle jää niin on jo nihkeä tilanne.

   Voisit kokeilla OrthoAdapt -valmistetta aamupäivään sekä muuten ottaa käyttöön lisämunuaisten hoitoprotokollan, jossa ainakin suurehkot annokset pantoteenia ja C-vitamiinia ovat hyödyllisiä. Aamuun vuorisuola-vesi-sekoitus (1-2tl suolaa + 0.5dl vettä).
   Riittävästi lepoa ja rentoutumista sekä syvähengittelyä.

 13. Kiitos vastauksesta! Minulla uniongelmat lienevät pahentaneen uupumusta…

 14. Hei, kysynpäs täältä, kun noissa podcasteissakin on asiaa sivuttu. Eli kärsin vielä ainakin toistaiseksi aknesta, joskin oireet ovat helpottaneet vhh-paleon myötä. Harrastan voimailua ja treenit ovat hieman kärsineet ruokavalion muutosten ja lisäravinteiden karsimisen myötä. Nyt olisi tarkoitus löytää jokin simppeli, toimiva ja “akne yhteensopiva” lisäravinnesetti punttitreenien yhteyteen. Perinteiset kreatiinit ja pieruherat unohdan samantien. Varmaankin kannattaisi suosia jotain BCAA- tai EAA- juttuja? Mitenhän mahtaisi olla tuon hydrolysoidun heran kanssa sitten, esim. tämä http://www.myprotein.com/sports-nutrition/peptopro/10530179.html ? Josko treenin alussa/aikana ottaisi vaikkapa 15-20g maustamatonta BCAA.ta/EAA.ta (onko väliä kumpaa? EAA vissiin nykyään muodissa…) + 5g glutamiinia ja sitten palautusjuomana sama setti tai hydrohera ja gluta? Palkkarin hiilarit sitten parista banaanista. Mitä tuumit? Arvostaisin todella jos jaksaisit vastailla.

 15. Hyvää tarinaa Ollilta. Jenkeissä on käyty AHS 2012 konferenssissa mielenkiintoista keskustalua. Paleokin tulee esille monessa kohtaa .. linkki videoihin tässä osoitteessa http://vimeo.com/channels/418298/page:4

  Tässä muutaman videon abstraktit ihan vain mielenkiintoa nostattamaan. Keep going strong!

  1. Abstract:
  Obesity is one of the major health problems in the world today, in both developed and third world countries. Being overweight or obese increases the risk of developing insulin resistance and diabetes; about 85-90% of people with type 2 diabetes are overweight or obese.

  2. Abstract:
  Plant-based diets are often touted as healthy, and yet many plants contain clever protective chemicals, carefully crafted by evolutionary forces over millennia, to serve the needs of the plant, rather than to nourish the human body. Many of these compounds are potentially toxic to animal cells, and include naturally-occurring pesticides, mineral chelators, and antibiotics.

  3. Abstract:
  The role of carbohydrate in health and disease remains controversial in the ancestral health community. Numerous groups of foragers, pastoralists, and agriculturalists have been found free of the so-called “diseases of civilization” while subsisting on diets rich in carbohydrate, yet clinical trials have shown that low-carbohydrate diets can help reduce disease risk in modernized populations. In this talk I will discuss evidence from my doctoral research suggesting that oxidative stress contributes to carbohydrate intolerance

  4. Abstract:
  Western diseases, including cardiovascular disease, diabetes and obesity, are approaching pandemic proportions worldwide. Atherosclerosis, the basis of cardiovascular disease, affecting the majority of Westerners, remains essentially unexplained. Up to the present, dietary prevention has mainly focused…

  5. Abstract:
  Our modern diets are filled with empty calories and often devoid of important micronutrients. In this presentation, we will explore how what we consume affects how our brain works. We will cover what the latest scientific literature says about fructose, polyunsaturated fats, wheat, and various other so-called neolithic agents with respect to neurologic function. We’ll review gut dysbiosis, several types of “paleo” diets, and the role of micronutrient deficiency in mental health. We will conclude the presentation with some pointers as to what to eat.

  6. Abstract:
  The lay public—and, unfortunately, many professionals within the “fitness” and “strength and conditioning” community—consider “health” and “performance” to be synonymous and/or interchangeable terms. This is a disservice both to the lay community, who then assumes, that only an inordinate amount of exercise (both in time and intensity) can elicit superior health, and to the sporting community, who wrongly assumes that superior sporting performance is indicative of superior, underlying health.

  7. Abstract:
  This presentation will focus on the integral role of local food policy councils (FPCs) in the sustainable development of urban agriculture, one of the most important resources of the local food movement. Based on research completed for the Harvard Food Law and Policy Clinic, I will highlight several common challenges to successful urban agriculture initiatives, effective solutions to those challenges, and examples of how local food policy councils have achieved those solutions through various projects, from drafting zoning ordinances to forming strategic partnerships with businesses and non-profit organizations.

  8. Abstract: We aim to discuss the rationale behind reducing insulin secretion via a carbohydrate restricted diet (CHORD) as a metabolic therapy in cancer, illustrated by data from our human pilot safety feasibility trial, as well as in vitro studies. Methods: Eligible outpatients had failed or refused > 2 standard chemotherapy courses and demonstrated FDG-positive PET scans. Conclusions: Preliminary study suggests safety and feasibility of CHORD in selected patients with advanced cancer. Disease stability correlated with metabolic ketosis and insulin inhibition, not caloric restriction. Results in this small sample size must be interpreted cautiously but support additional CHORD study for a complementary role with metabolic or cytotoxic therapies.

  9. Abstract:
  High Performance Evolutionary Fitness – Using EvoBio to Optimize Training for Endurance Sports
  Following a paleolithic lifestyle incorporating a diet relatively low in carbohydrates and promoting high-intensity intermittent exercise is often seen as incompatible with conventionally-held nutrition and training recommendations for endurance sports such as cycling. With these sports becoming more popular amongst individuals who may also be drawn toward the health-promoting benefits of a paleolithic lifestyle, people can often be left struggling to make the two fit. Undertaking large volumes of endurance training whilst trying to follow a higher-fat, lower-carbohydrate diet can lead to rapid failure at either endeavour.
  Recent challenges to conventional wisdom within the fields of exercise physiology and sports nutrition have shed light on strategies which are very…

  10. Abstract:
  The modern food environment encourages the intake of highly processed and highly sugared edible and potable products. The dramatic increase in consumption of these products is associated with poor public health outcomes and increased disease rates. Consumer protection and public health advocates have called for increased government control and the restriction of marketing of unhealthy products to children. The First Amendment is considered a barrier to such restriction in the United States. However, there are many legally permissible yet unexplored policy options available to the government at the federal, state and local levels to regulate such products to support public health. This presentation will explore legally viable policy options to regulate processed products including labeling requirements, earmarked taxation, and regulating the sale and location of products within…

  11. Abstract:

  Primitive peoples evolved to account for the values and actions of a relatively small tribe of family and close acquaintances comprising of 30-60 members whereby, every individual had a critical role and opportunity to influence the behavior and actions of the group or tribe as a whole.

  12. Abstract:
  Although a daily routine of physical activity confers remarkable benefits for quality and quantity of life, prolonged continuous high-intensity exercise can cause adverse structural remodeling of the heart and large arteries. An evolving body of data indicates that chronically training for and participating in extreme endurance competitions (marathons, ultra-marathons, Iron-man distance triathlons, etc.) can cause acute volume overload of the atria and right ventricle, with transient reductions in right ventricular function and elevations of cardiac biomarkers, all of which generally return to normal within 7 to 10 days.

  13. Abstract:
  Cancer could be considered a disease of civilization that has consistently been reported to be very rare among uncivilized hunter-gatherer societies. This observation makes sense from an evolutionary perspective from which it is reasonable to assume that the lifestyle factors that protect our genome against tumorigenesis have been selected for early in the history of the genus homo when humans lived as hunter-gatherers.
  In this talk, we are going to address the question whether the implementation of a “paleolithic” lifestyle can have beneficial effects in the prevention as well as the treatment of cancer. Thereby, we are going to focus on the roles played by three important factors: regular sun exposure (leading to sufficient vitamin D levels), physical exercise (leading to sufficient muscle…

  14. Abstract:
  Ancestral science includes paleoanthropology and precedes it by billions of years, and we must not be blind to this. Thus, we need to include science as it pertains to our ancestor’s ancestors such as the biology of aging, for paleolithic nutrition to be viewed in the proper context.

  15. Abstract:
  Using a bioenergetic approach and physiological, anatomical, archaeological, ethnographic, isotopic, botanical, genetic and zoological evidence my research has identified an obligated animal fat requirement in human nutrition beginning with the Homo erectus.

  16. Abstract:
  Rising rates of obesity, hypertension and type-2 diabetes increasingly predispose western populations to cardiovascular disease (CVD). A minority of individuals ultimately develop ischemic heart disease requiring interventional or surgical treatment and represent a unique subset of patients with an exceptional CVD burden.

  17. Abstract:
  Neural pathways and gut hormones interact to control hunger and body metabolism in response to food intake. Such interactions are modulated by stress, food addiction and the obesogenic environment. In the obesogenic environment cues by advertising and cultural norms of eating continue to cause specific neural pathways to be activated that result in overeating. Additionally, highly processed grains and added sugars cause a positive feedback response that further activates orexigenic pathways in the brain. Paleo Nutrition advocates a return to pre-agricultural food intake that supports proper signaling in the brain and restoration of neural pathways to promote a healthier lifestyle.

  18. Abstract:
  Dietary treatment is probably the oldest treatment for epilepsy. It has an important role even today, as nearly a third of people with epilepsy don’t respond to the available anticonvulsant medications.
  This presentation will describe the history of diet modification in the treatment of epilepsy, the role of the classic ketogenic diet, and recent modifications that make dietary therapy more tolerable and practical. The role of dietary treatments for other neurological disorders and for cancer will also be considered.

  19. Abstract:
  Despite modest advances in the standard of care, malignant cancer persists as a major disease of morbidity and mortality in children and adults.
  As a metabolic disorder involving the dysregulation of respiration, malignant brain cancer can be managed through changes in metabolic environment. In contrast to normal neurons and glia, which transition to ketone bodies (beta-hydroxybutyrate) for respiratory energy when glucose levels are reduced, malignant brain tumors are mostly dependent on non-oxidative substrate level phosphorylation due to structural and functional abnormalities in mitochondria. Glucose and glutamine are major fuels for malignant cancer cells.
  The transition from glucose to ketone bodies as an energy source is an ancestrally conserved adaptation to food deprivation that permits the survival of normal cells during extreme shifts in nutritional environment.

 16. Heippa!
  Olen miettinyt tuota kookosöljyä ja sen terveellisyyttä, erityisesti kun se vaikuttaa olevan tällä hetkellä aika ‘pop’.
  Yleensähän runsaasti tyydyttynyttä rasvaa sisältävät elintarvikkeet leimataan epäterveellisiksi. Mikä tekee kookosöljystä poikkeuksellisen?

 17. Hei Olli,
  Katsoin esiintymisesi Studio 55:ssa katsomosta juuri äsken.
  Ymmärsinkö oikein, että Keliakia saattaisi olla syynä muihinkin autoimmuunisiin sairauksiin?
  Minulla on todettu maaliskuussa 2011 autoimmuuninen Urtikaria, joten voisiko siihen olla mm. keliakia syypää? Stressi varmasti ainakin on.
  Kiitos, jos vastaat
  T. Ipsu

  • Hei 🙂

   Keliakia toimii mallinna autoimmuunisairaudesta, jota voidaan soveltaa muihin autoimmuunisairauksiin. Tämä ei siis tarkoita sitä, että keliakia johtaisi muihin automaattisesti tai että keliakia olisi aina autoimmuunisairauksien taustalla.

   Lue artikkelini tästä blogista (autoimmuunisairaudet ja patogysiologiset mekanismit – hoito ravinnolla ja stressinhallinnalla), niin ymmärrät paremmin.

 18. Hei Olli, mulla keliakia, kilpparin vajaatoiminta, psori ja valkopälvi. Aloitin paleo autoimmuuniruokavalion ja pohdin kuinka kauan olisi hyvä olla täysin ilman maitotuotteita ? Kannattaako jättää myös ulkolaiset tuotteet totaalisesti pois ( lähinnä roquefort, lampaan ja vuohenmaitojuustot). Paleo suosii lihaa, ja psorista taas sanotaan että pitäisi välttää punaista lihaa joka happamoittaa kehoa … Tämä hiukan hämmentää minua 😦
  Olen jättänyt myös tomaatin, perunan, ja palkokasvit pois. Olen valmis tiukalle ruokavaliolle jos vaan saan apua. Kiitos tuhannesti neuvoista etukäteen ja KIITOS että teet niin arvokasta ja hienoa työtä. Respect 🙂 Iloa ja valoa syksyysi !
  -Nina

  • Moikka, aluksi mä jättäisin ihan kaikki maitopohjaiset tuotteet pois; vaikka periaatteessa lampaan ja vuohenmaitotuotteet ovatkin A2-tyypin kaseiinia sisältäviä. Ihan myöhemmin, kun tulehdustila rauhoittuu ja suolisto korjaantuu, voit kokeilla yksitellen näitä.

   Punaisen lihan osalta, liha ei ole liha eli laadulla on aivan valtava merkitys. En suosittele teollisesti tuotettua lihaa, vaan mielellään hyvälaatuista lähi-luomulihaa ja jos mahdollista, niin niittylihaa. Ei sitäkään tarvitse joka päivä syödä, mutta ravitsemuksellisesti on erittäin ravinteikasta kun esim. vertaa vaikkapa kasviksiin. Kehon happamoituminen ei ole mitenkään yksiselitteinen asia, sillä elimistössä on monia puskurimekanismeja, mitkä tasoittavat tätä. Yleisesti kuitenkin runsas kasvisten ja marjojen käyttö emäksöittää elimistöä ainakin teorian tasolla.

   Suoliston bakteerikanta olisi hyvä tutkia ja tähän tarjoutuukin oiva tilaisuus juuri avatulla GutGuide tutkimusmenetelmällä, joka on suomalaisten tutkijoiden kehittämä. Heille on myös oma keliakia-profiili, jossa analysoidaan merkittäviä bakteerikantoja sekä arvioidaan hyödylliset probiootit.
   http://gutguide.com/

   Valoa ja iloa myös sinne 🙂

 19. Mitä mieltä olet Olli objektiivisesti Gutguiden suolistoanalyysistä verrattuna MDD:n vastaavaan?

  MDD:n taitaa olla kokonaisvaltaisempi, mutta niin on hinnaltakin.
  Onko sinulla tietoa, että mittaako Gutguiden testi myös esim. mahdollista hiivaa(candida albicans?) ja parasiittejä? Nuo taitaa ainakin kuulua MDD:n testiin mutta mittaakohan tämä Gutguiden testi nuita?

  Kiitos mahdollisesta vastauksesta todella paljon!

  • Moi, mä en osaa vielä ihan suoraan tuohon vastata. Kokemus Gutguidesta on vielä sen verran ohut. Tein itsestäni molemmat, en ole vielä saanut Guitguiden tuloksia. Joskus Genova Diagnosticsin bakteerianalyyseissä on ollut ongelmia lactobacillusten määrittämisen kanssa eli on tullut vastaus “no growth”, vaikka todellisuudessa näitä on ollut yllin kyllin. Ilmeisesti ongelmatiikka on lähettämisessä ja näytteen säilyvyydessä.

   Parasiitteja gutguiden testi ei anna; ainakin candida pitäisi siellä näkyä.

   Kun miettii funktionaalisuutta, niin CDSA2.0 on tähän selkeästi laajin tutkimus.

 20. Hei Olli,
  Mulla on 10kk poika, joka juo korviketta, vaikka imetan viela ohella. Haluaisin lopettaa korvikkeen antamisen, mutta en ole paivisin kotona imettamassa poikaa. Olen kuullut, etta pastoroimaton vuohenmaito on rakenteeltaan lahimpana aidinmaitoa, ja kyselisinkin mita mielta olet asiasta. Asumme Irlannissa, eli puhtaan vuohenmaidon saanti farmilta ei luulisi olevan ongelmallista, mutta en tieda uskallanko noin pienella tehda mitaan koeyrityksia, eli onko vuohenmaito ihan legit vaihtoehto? Ja korvike kun sisaltaa kaikkea A vit.-Zinc niin miten takaan, etta vauva saa kaiken tarpeellisen jos siirryn korvikkeesta? Kiitos etukateen!

 21. Moi Olli,

  Kiitos paljon tämän päivän luennostasi Hima Joogan seminaarissa! Tulen varmasti kuuntelemaan luentojasi jatkossakin 🙂

  Yksi kysymys tuli mieleen tuosta päiväkirjastasi. Minkä vuoksi otat BCAA:ta aamulla ennen aamupalaa? Itsellä se on myös käytössä, mutta yleensä otan sitä vain aamuisin ennen treenaamista.

  • Kiitos 🙂

   Tämä on parin vuoden takaa. Tällä hetkellä en ota BCAA:ta aamulla. Ajatuksena oli testata anabolista vaikutusta lihaskasvuun ja proteiinisynteesiin. En huomannut mitään havaittavaa eroa. Tällä hetkellä olen huomattavasti vahvemmassa kunnossa kuin 2v sitten; kehitystä 🙂
   Voisin päivittää ruokapäiväkirjan uuden postauksen myötä tänne; muutamia juttuja on muuttunut, vaikka pääasiassa on samantyyppistä.

   • Kiitos Olli mielenkiintoisesta ja hyödyllisestä postauksesta 🙂

    Täällä odotellaan kovasti että miltä se nykyinen ruokapäiväkirjasi näyttää!

    Kiitos =)

    -J-

 22. Oikeastaan samaa kysyn kuin Anselmin posti, joka hukkui muiden kysymysten joukkoon vuosi sitten. Eli toimiva lisäravinnesetti köyhälle & herkkävatsaiselle bodarille? Laadusta joutuu tietenkin maksamaan ja ruoan/lisäravinteiden kohdalla olenkin valmis maksamaan niin paljon kuin opiskelijan lompakko kestää. Mikä olisi hyvä hera ja mistä hankkia? Onko malton, kreatiinin, l-glutamiinin ja BCAA:n laaduissa merkittäviä eroja, vai voiko joidenkin kohdalla suosia halvempia markkinoilla olevia tuotteita? Mitä merkkejä vaikka itse käytät nykyään? Mitä lihaa nappaisit kaupasta mukaan, jos ei ole mahdollista tilata grass-fed lihaa?

  • Vaikeahko kysymys, koska en ole vertaillut niin tarkasti eri lisäravinteiden laatueroja. Esim. jos iherb.com:sta tilailee, kannattaa katsoa muiden ihmisten arvioita ja annettuja tähtiä. BCAA:n suhteen suosin aina makeuttamatonta eli “all natural” jauhetta, sama kreatiinin ja glutamiinin kanssa.

   Jos ei ole mahdollista niittylihaan, niin luomuliha lienee yleisesti parempivaihtoehto kuin perus sika-nauta esim. Kannattaa näissä tapauksissa suosia vähärasvaisia vaihtoehtoja, koska huonommin ruokittujen ja epämääräisissä olosuhteissa elävien eläinten rasvakudos varastoi kaikki toksiinit ja rasva on yleisesti heikkolaatuista rasvahappokoostumuksen kannalta.

 23. Esim. 250g karitsan jauheliha (rasvaa 15%) tai porsaanliha (rasvainen) + salaatti, nostaa verensokeria aterian jälkeen, vaikka ei juuri söisi hiilihydraatteja aterialla.

  250g naudan kulmapaistia tai kalkkunan jauhelihaa + 1rkl kookosöljy, 15g voi + 1rkl oliiviöljy + salaatti -combo pitää sokerin paljon tasaisempana.

  Normi k-marketin lihasta puhuttaessa rasvainen liha aiheuttanee tulehdusta enemmän, jos kattoo verensokerin heilahteluja. Punainen liha on erittäin jees, kun kattoo mitä punaista lihaa syö. Tosin sama lausehan pätee moneen muuhunkin asiaan.

  T: 1-tyypin diabeetikko

 24. Hei! Todella hyvältä kuullosta Paleo ruokavalio. Mulla tilanne semmoinen että en tiedä mitä tekisi ja mikä on suunta ruokacalion suhteen. 2 vuotta sitten kilpirauhastulehdus (arvo 960) ja todettiin sen yhteydessä keliakia tähystyksen kautta. IBS oireilua jo 15 vuoden ajan.. nyt gluteenittomalla ruokavaliolla 2 v mutta kuitenkin TPoab oli yli 1300 viime kuussa.. apuva…oisko paleo hyvä idea?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

RSS Helsinki Paleo

 • Helsinki Paleon uusi logo julkaistu April 2, 2019
  Helsinki Paleo on saanut uuden logon! Logon uudistamisen myötä tulee tapahtumaan myös lisää uudistuksia ja uudet nettisivut saadaan auki ensi kuun aikana.Kuvissa uusi Paleo Helsingin tiimi. Uusia tiimin jäseniä Paleomaan Jenni Katajamaa ja Dinoliciousin Mirka Salo. Tiedotamme uusista kuvioista mahdollisimman pian :) Aurinkoisia kevätpäiviä toivottaen — Jaska […]
  Jenni Katajamaa
 • Helsinki Paleo uudistuu February 27, 2019
  Helsinki Paleo herää tämän kevään aikana pienestä horroksestaan! Seuraavien kuukausien aikana teemme uudistuksia sekä Helsinki Paleon sosiaalisessa mediassa, että nettisivuilla. Paleomaan Jenni & Dinoliciousin Mirka liittyvät jengiin mukaan. Tehdään yhdessä Helsinki Paleosta vieläkin suurempi, aktiivisempi, tiiviimpi ja iloisempi yhteisö. Terkuin, Jaska, […]
  Jenni Katajamaa
 • Testissä Vivobarefoot Tracker -vaelluskenkä December 11, 2017
    Sain Vivobarefootin maahantuojalta testiin Tracker -vaelluskengän uuden mallin, joka heti ensimmäisellä jalkaan laittamisella vaikutti todella hyvältä. Vivon vaelluskenkämalleja olen käyttänyt jo useita vuosia, ensin Off-Road Hi mallia ja edellisenä kenkänä Trackerin ensimmäistä versiota. Näistä molemmista pidin kovasti ja käytin ne aivan loppuun asti. Uud […]
  Jaakko Savolahti
%d bloggers like this: