My personal view of integral life

Biohakkerin jäävesihaaste ja kylmätermogeneesi

Biohakkerin ”jäitä hattuun” -haaste ja kylmätermogeneesi

Haastamme sinut laittamaan jäitä hattuun, kirjaimellisesti. Katso videomme aiheesta:

Moni muistaa jäävesi-haasteen: ämpäristä kylmää vettä niskaan, lahjoitus ALS-lihastautitutkimukseen ja muutaman ystävän haastaminen ottamaan jääkylmää vettä niskaan 24-tunnin sisällä. Haastettuihin kuuluvat mm. Facebookin perustaja Mark Zuckerberg, Applen toimitusjohtaja Tim Cook ja maailman rikkain mies Bill Gates. Ruohonjuuritasolta lähtenyt kampanja keräsi yli 80 miljoonaa taalaa ensimmäisenä kuukautena.

Kylmän veden kaataminen niskaan aiheuttaa kylmäshokin: elimistö toimii refleksin omaisesti, jolloin uhri alkaa haukkoa henkeä, pahimmillaan vetäen vettä keuhkoihinsa. Jäävesi-haasteeseen on kuollut Forbesin mukaan kaksi henkilöä: nuori skottipoika joka hukkui hypättyään kylmävesialtaaseen ja eräs mies joka sai sydänkohtauksen nautittuaan pullon prenkkua heti haasteen jälkeen. Kylmäshokin kanssa ei siis leikitä.

Hypotermiaa et ämpäristä saa

Hypotermiaa ei ämpärihaasteesta saa, jos sitä pelkää. Palelu on merkki kehon lämpötilan laskusta. Palelurefleksi saa lihassolut värisemään, joka tuottaa lämpöä. Hypotalamus säätelee tätä refleksiä. Hypotermiassa kehon sisäinen lämpötila laskee alle 35 asteen, joka vaatii ämpärihaastetta huomattavasti pidemmän altistuksen. 0-5 asteisessa vedessä tähän kuluu aikaa 15-30 minuuttia. Tajuttomuus seuraa, kun lämpötila laskee alle 30 asteen. Kuolema seuraa yleensä 30-90 minuuttia jääkylmässä vedessä olleille. Tämäkin on mahdollista hakkeroida, kuten myöhemmin kuvatut tapausesimerkit osoittavat.

Kylmätermogeneesin terveysvaikutukset

Nopeilla lämpötilan vaihteluilla on monia positiivisia terveysvaikutuksia. Ns. kylmätermogeneesi eli kylmäaltistus ja sen aiheuttama lämmöntuotanto voi parantaa aineenvaihduntaa ja verenkiertoa sekä aktivoida ns. ruskeaa rasvaa (BAT, Brown Adipose Tissue), jota on erityisesti niskassa ja yläselässä.[1] Ruskean rasvan tehtävänä on tuottaa nopeasti lämpöä. Ruskea rasva käyttää tavallista rasvaa energiantuotannossa. Toisin sanoen, kylmätermogeneesi polttaa rasvaa tuottaakseen lämpöä vastatakseen ympäristön muuttuneeseen tilanteeseen. Ruskeasta rasvasta saattaa siis olla apua painonhallinnassa. Tuoreen tammikuussa 2015 julkaistun tutkimuksen mukaan säännöllinen altistuminen kylmälle voi lisätä ruskean rasvan määrää.[2]

Kylmäaltistuksen aikana sympaattinen hermosto aktivoituu ja supistaa erityisesti käsien, jalkojen ja ihokerrosten verisuonia, jolloin keho eristää tärkeät elintoiminnot kylmältä.[3] Kylmäaltistuksen jälkeen veri palaa nopeasti kudoksiin ja voi siten parantaa ravinteiden ja hapen kulkeutumista ja nopeuttaa esimerkiksi treenistä palautumista. 2012 tehdyn metatutkimuksen mukaan kylmäaltistus vähensi liikunnan jälkeistä arkuutta ja väsyneisyyttä ja nopeutti fyysistä palautumista kun se tehtiin 96 tuntia liikuntaharjoituksen jälkeen.[4] Australian liikuntainstituutissa tehdyn tutkimuksen mukaan kylmäaltistus nopeutti voiman palautumista lihaksiin.[5] Kylmäaltistus voikin nopeuttaa palautumista kovan treenaamisen yhteydessä.

Saunan terveysvaikutukset

Meille suomalaisille rakas sauna on toinen esimerkki nopeista lämpötilanvaihteluista, joihin sisäinen termostaattimme reagoi terveyttä edistävällä tavalla. Sauna lisää mm. kasvuhormonin tuotantoa, parantaa aineenvaihduntaa ja lisää hapenottokykyä. Saunan ja avantouinnin yhdistäminen onkin yksi kansanperinteistämme, jonka terveysvaikutusten nimiin monet vannovat. Yksi tunnetuimpia biohakkereita eli Tim Ferriss on kirjoittanut saunan terveysvaikutuksista hyvän kosteen.

Kylmänsietokyvyn parantaminen

Vaikka kaikkia termogeneesiin liityviä mekanismeja ja vaikutuksia ei vielä tunneta, on kylmän sietäminen hyödyllinen taito näin paukkupakkasilla. Jos ei muuta, niin fiilis kylmäaltistuksen jälkeen on vähintäänkin erinomainen. Altistuminen sekä kylmälle että kuumalle saa kohtuullisina annostuksina aikaiseksi hyvänlaatuisen stressireaktion. Kyseessä on siis eustressi, joka lisää mielihyvää ja vahvistaa kehoa vastaaviin koitoksiin. Kylmäaltistusta harjoittavat raportoivat, että kylmäaltistus vähentää palelua ja parantaa kylmänsietokykyä, joka on sittemmin todennettu myös tutkimuksissa.[6] Biohakkerin käsikirjan kirjoittajilla on vastaavia positiivisia kokemuksia.

Maailmanennätyksen 0-5 asteisessa vedessä uinut Lewis Pugh kertoo harjoitelleensa yli 30 minuutin koettelemusta varten kylmäaltistuksen avulla. Hollantilainen jäämies Wim Hof puolestaan juoksi maratonin Lapissa -20 asteen pakkasessa pelkissä shortseissa, ylitti autiomaan puolimaratonina ilman vettä ja upotti maailmanennätyssuorituksessaan itsensä jääveteen lähes kahdeksi tunniksi. Tutkijoiden mukaan Wim Hof kykenee tietoisesti kontrolloimaan autonomista hermostoaan, nostamaan kortisolitasoaan ja alentamaan tulehduksellisia merkkiaineita.[7]

Katso alla Wim Hofin huikea TEDx-esitys aiheesta:

Haastamme sinutkin totuttelemaan kylmään

Kylmäaltistuksesta innostuneena haastamme sinut alkuvuonna 2015 totuttelemaan kylmään. Jäitä hattuun, kirjaimellisesti. Haaste saattaa jopa auttaa sinua polttamaan joulun aikana vyötärölle kertynyttä painolastia. Jos ei muuta, niin unenlaatu paranee ja stressi vähenee.

Rakensimme haastetta varten protokollan, jonka avulla kylmäaltistusta voi harjoitella askel kerrallaan. Lähes kuka tahansa voi parantaa kylmänsietokykään ja täten saavuttaa edellä kuvattuja terveysvaikutuksia. Sanomme lähes, sillä emme suosittele tätä mm. korkeasta verenpaineesta, matalasta sykkeestä (alle 40 lyöntiä minuutissa) tai sydän- ja verisuonitaudeista kärsiville. Jos saat rytmihäiriöitä, paleltumia, pyörrytyskohtauksia tai menetät tajuntasi, lopeta harjoittelu välittömästi. Edellä kuvattuihin tapauskuvauksiin viitaten emme myöskään suosittele harjoituksen suorittamista päihtyneenä. Lienee itsestään selvää, että emme ota mitään vastuuta puolestasi, kylmäaltistuksen huonojen saati hyvien vaikutusten osalta.

Jäävesihaaste-protokolla

Kylmäaltistukseen perehtynyt tohtori Jack Kruse on julkaissut hyvät ohjeet kylmäaltistuksen harjoittelusta. Ohjelmaa mukaillen ohessa on päivitetyt suosituksemme kylmäaltistusprotokollaksi.

Toimi seuraavasti:

Nauhoita videolle tai ota itsestäsi kuva kun olet suorittamassa vaihetta 1 ja lähetä se Instagramiin, Youtubeen ja/tai Facebookkiin tagilla #biohakkeri #jäitähattuun niin muutkin löytävät suorituksesi. Haasta halutessasi myös ystäväsi :)

Osa 1: Jäitä hattuun -haaste

Kasvoissasi oleva hermo (tarkemmin kolmoishermo, joka on kytköksissä kiertäjähermoon) reagoi erityisen herkästi kylmään. Treenaamalla kylmäaltistusta kasvoissa helpotat koko kehon kykyä oppia sietämään kylmää.

 • Mitä tarvitset: Pakastettuja jääkuutioita, ämpärin tai muun laakean vesiastian, lämpömittarin ja ajastimen.
 • Juo lasi kylmää vettä ennen jokaista sessiota.
 • Täytä astia kylmällä vedellä, niin että voit upottaa kasvosi vaivatta veteen. Lisää veteen jääkuutiot.
 • Mittaa lämpötila ja varmista, että se on n. 8-10 asteista.
 • Aseta ajastimeen 30 sekunttia, sulje silmät, ota happea n. 80 % keuhkojesi kapasiteettiin suhteutettuna jotta voit vielä rentoutua ja työnnä pääsi kylmään veteen.
 • Pysy veden alla hengitystä pidättäen 30 sekunttia. Hengitä syvään ja riittävästi ennen seuraavaa toistoa, jotta muodostunut hiilidioksiidi poistuu. Toista kolme kertaa joka ilta. Jos kylmäaltistus aiheuttaa huimausta, matalan sykkeen tai rytmihäiriöitä, lopeta harjoittelu välittömästi.
 • Kun 30 sekunttia alkaa tuntua liian helpolta, lisää kymmenyksiä sitä mukaa kun kehityt suorituksessa.
 • Kun saavutat minuutin, voit siirtyä seuraavaan osaan. Emme suosittele hengen pidätystä yli 90 sekunttia, vaikka maailmanennätys onkin 11 minuuttia ilman happilisää. Ensimmäinen vaihe ei ole mikään kilpailu, vaan keino totutella kiertäjähermo kylmäshokkiin.

Seuraavat asiat voivat helpottaa suoritusta:

 • Kylmäaltistus kasvoihin aiheuttaa kylmäshokin lisäksi sukellusrefleksin, jonka tuloksena syke laskee (bradycardia). Mitä alempi syke, sitä hitaammin kulutat happea. Tämä on luonnollinen reaktio useimmille nisäkkäille. Sykkeen laskemisen helpottamiseksi hengitä syvään ja rauhallisesti ennen harjoitusta. Kun työnnät pään veteen, rentouta koko kehosi. Tavoite on kuluttaa mahdollisimman vähän käytössä olevia happivarastoja.
 • Suuntaa huomiosi pakonomaisen hengitystarpeen sijaan muualle. Meditaatio ja vaikkapa vedenalaisten kalojen kuvitteleminen auttaa. Jos et millään pysty pidättämään hengitystä minuuttia, muista että jos pysyttelet rauhallisena ja et koe kipua, olet vielä kaukana tajunnan menettämisestä. Kaikki on kiinni tahdonvoimastasi.
 • Jos vettä meinaa mennä ongelmallisesti nenään, ylläpidä pientä jännitettä sieraimissa tai sulje sieraimet siihen sopivalla välineellä tai sormilla. Vältä veden joutumista hengitysteihin.
 • Termogeeniset kasvit kuten vihreä tee, kahvi, inkivääri tai chili ennen harjoitusta nautittuna voi parantaa termogeneesiä ja siten helpottaa suoritusta.[8]
 • Adaptogeenit kuten ruusujuuri, ginseng, cordyceps ja ashwagandha voivat parantaa kykyä sietää kylmäshokin aiheuttamaa stressiä. Myös tyrosiini jota on mm. spirulinassa, kalassa, kalkkunassa ja munanvalkuaisissa voi parantaa kykyä toimia kylmäaltistuksen alla.[9]

Katso videomme aiheesta tästä.

Osa 2: Kylmäliivi-haaste

 • Mitä tarvitset: 10 kiloa kylmäkalleja, sukellus t-paita, kompressiopaita tai muu vastaava sinut jäistä eristävä paita.
 • Käy makuulle ja pue paita päällesi. Näppärä rakentaa tai tilaa itselleen luoti- tai kylmäliivit.
 • Aseta 10 kiloa kylmäkalleja rintakehäsi päälle.
 • Aseta ajastin 5 minuuttiin.
 • Lisää ajastimeen aikaa 5 minuutin intervalleissa toistokertojen välissä. Pidä liivejä korkeintaan tunti päivässä.
 • Kun saavutat 60 minuuttia yhdellä kerralla, voit siirtyä seuraavaan vaiheeseen.

Ole varovainen paleltumien suhteen. Aluksi paleltunutta ihoa pistelee. Paleltunut kohta muuttuu valkoiseksi ja tunnottomaksi. Jos saat paleltumia, lopeta harjoittelu.

Osa 3: Kylmäallas-haaste

Viimeistä vaihetta varten voit harjoitella ottamalla aamuisin kylmiä suihkuja.

 • Täytä kylpyamme jäävedellä tai hakeudu lähimpään avantoon.
 • Pue päälle sukat, hanskat ja päähine.
 • Aseta itsesi hyiseen veteen.
 • Istu kylmäaltaassa. Pyri ylittämään ensimmäisen kaksi minuuttia, jonka jälkeen oleskelu jäävedessä helpottuu.
 • Lisää minuutteja 5 minuutin intervalleissa, kunnes saavutat 20 minuuttia tai ihon lämpötila laskee 10 asteeseen.
 • Toista päivittäin. Jos suoritus tuntuu liian helpolta, ota sukat, hanskat ja päähine pois.

Suorita kaikki haasteet, niin opit nauttimaan alkuvuoden kylmistä säistä. Keväällä et tule pelkäämään viileitä järvi- ja merivesiä. Lisäksi voit tuntea olevasi jäämies-supersankari.

Viitatut tutkimusviitteet

 1. van der Lans, A. A. & al (2013). Cold acclimation recruits human brown fat and increases nonshivering thermogenesis. The Journal of Clinical Investigation. 2013 Aug 1;123(8):3395-403.
 2. Dempersmier, J. & al (2015). Cold-Inducible Zfp516 Activates UCP1 Transcription to Promote Browning of White Fat and Development of Brown Fat. Molecular Cell. Available online 8 January 2015, ISSN 1097-2765.
 3. Rintamäki, H. (2007). Human responses to cold. Alaska Medicine. 2007;49(2 Suppl):29-31.
 4. Bleakley, C. & McDonough, S. & Gardner, E. & Baxter, G. D. & Hopkins, J. T. & Davison, G. W. (2012). Cold-water immersion (cryotherapy) for preventing and treating muscle soreness after exercise. Cochrane Database Systematic Review. 2012 Feb 15;2:CD008262.
 5. Vaile, J. M. & Gill, N. D. & Blazevich, A. J. (2007). The effect of contrast water therapy on symptoms of delayed onset muscle soreness. Journal of Strength and Conditioning Research. 2007 Aug;21(3):697-702.
 6. Van der Lans, A. A. J. J. & Hoeks, J. & Brans, B. & Vijgen, G. H. E. J. & Visser, M. G. W. & Vosselman, M. J. & van Marken Lichtenbelt, W. D. (2013). Cold acclimation recruits human brown fat and increases nonshivering thermogenesis. The Journal of Clinical Investigation. 123(8), 3395–3403.
 7. Radboud University Nijmegen Medical Centre. (2011, April 22). Research on ’Iceman’ Wim Hof suggests it may be possible to influence autonomic nervous system and immune response. ScienceDaily.
 8. Dulloo, A. G. & Duret, C. & Rohrer, D. & Girardier, L. & Mensi, N. & Fathi, M. & Chantre, P. & Vandermander, J. (1999). Efficacy of a green tea extract rich in catechin polyphenols and caffeine in increasing 24-h energy expenditure and fat oxidation in humans. The American Journal of Clinical Nutrition. 1999 Dec;70(6):1040-5.
 9. Marriott, B. M & Carlson, S. J. (1996). Nutritional Needs In Cold And In High-Altitude Environments: Applications for Military Personnel in Field Operations. Institute of Medicine (US) Committee on Military Nutrition Research.
Advertisements

Tagged as: , ,

Categorised in: Biohakkeri, Physiology

3 Responses »

 1. Se on Vapaa Sielu tervehdys. Sukellus omaan sielunmaailmaan löytyy edellisen blogauksen kirjoituksesta. Kannattaa kurkata.

  Toivon todella, ettei tätä sensuroitaisi. Kukaan ei kirjoita näistä tässä maassa. Kaikki ovat hypänneet samaan junaan kyseenalaistamatta mitään. En tiedä mitään muuta alustaa jonne tätä laittaa, koska en omista facebook-tunnuksia enkä tahdo säätää nettisivujen kanssa, ne vievät liikaa aikaa.

  Koin tarvetta kirjoittaa hieman poikkeavia näkemyksiä blogauksen aiheesta ja muutamista mielen päällä olevista jutuista jotka koen melkoiseksi käänteiskehitykseksi.

  Olli, lääkärinä tiedät termogeneesistä myös haittapuolet. Jatkuvana kuten täällä Suomen oloissa, eli ihannelämpötilan alapuolella (+20 – +35), se johtaa tosiaan veren pakkautumiseen ydinosiin. Puhdistusjärjestelmän erityisen tärkeä osa, kapillaarit, tukkeutuvat ulkoisista ja sisäsyntyisistä jätteistä eivätkä koskaan pääse toimimaan optimaalisesti. Tuo jo itsessään johtaa todelliseen, jatkuvaan kamppailuun jossa syväparanemista ei koskaan tapahdu. Tässä yksi keskeinen syy siihen, miksi suomalaiset yksinkertaisesti näyttävät kauhealta verrattuna minkä tahansa muun kansan ihmisiin – myös ne kaikkein hifeintä hifiä syövät raakaravintoalkemistit. Syvälämmön lisäksihän kultapallon vaikutus johtaa myös siihen, että ravinteet ylipäätään tulevat hyödynnetyksi, valo kun stimuloi aivojen rauhasia ja sitä kautta koko elimistön aktiivisuutta (hormonintuotanto, digestio, assimilaatio), munuaisten työtaakka kevenee hikoilun myötä yms. Tosiaan, auringon efekti ei ole kompensoitavissa ravinnolla, lisäravinteilla, itsensähuijaamis-psyykkaus-spiritualismilla tai yhtään millään. Seuraukset 360/365pv pimeydestä ja muutaman kesäpäivänkin laiskanpuoleisesta auringosta, tuoreruoan täydellisestä puuttumisesta, ei hitto, listasin nämä puutostekijät jo edelliseen, joten sieltä voi katsoa. Kertakaikkinen katastrofi on lopputulos. Erinäisen ravinto- ja lisäravinnekikkailun funktio on loppupeleissä kuin valtavan roihun (infektion) sammuttamisen yrittäminen vetämällä aina jostain pieni riepu avuksi – lopputulos on joka tapauksessa sama. Ei valoa/lämpöä, ei elämää. Sen tietää jokainen puutarhuri, harrastelijakasvattaja jne. Ja jos ei millään tahdo uskoa, matkailu avartaa (jos kasaan saa tarpeeksi pelimerkkejä, kovin vaikeaa täällä), sillä huonompia lähtökohtia elämälle saa toden totta etsiä, mikäli mukaan ei lasketa hiekkadyynejä ja ns. kehitysmaita. Mielensähän siinä aluksi huonontaa, mutta shokin jälkeen aukeaa mahdollisuus ymmärtämiseen.

  Lisäravinteet ovat se toinen juttu tänään. Lisäravinne, hajotettu kokonaisuus siis. Voiko niiden tarpeellisuutta perustella ajan hengellä? On siellä toki jotain toimivaakin, yleensä sellaiset ovat lähimpänä luontoa vielä, kuten ruokasooda, joka onkin vain jauhettua kiveä luonnonmuodossaan. On B12- ja D-“vitamiini”villitystä ja paljon muutakin mitattavaa, lähes hyödyllistä informaatiota. Entäpä ne yksilöt, jotka eivät ole noita synteettisinä ottaneet ja joilla onkin melkoisen hyvä mittaustulos – vieläpä vähemmän terveiden kohdalla. Pointtina, että näissä on paljon mitä ei ymmärretä, ja tarpeeksi näitä tutkittua voikin vetää yhteen, ettei noita tulisi käyttää yhtään minkään indikaattoreina. Ruoansulatuselimistö on tosiaan melkoisen vaikeasti ymmärrettävä, hieno kokonaisuus. Lisäksi lisäravinteet tuskin ovat vapaita liuottimista, joilla ne saadaan lopulliseen muotoonsa. Esimerkkeinä erittäin toimivista ja täysin luonnollisista kaupallisista lisäravinteista voidaan mainita mm. Blessed herbs-kuitu/mehupaastosetti, luomuyrtit, savet, ravintotiivisteet (etikka, suola, yms) – miksi ei ehkä joku Regulatin Bio-versiokin. Oma lukunsa on Suomessa vielä taantumuksellinen raakaravintokehitys, sillä suurin osa kauppojen tarjottavista on “lähes hyvää” laatua, eli ei todellakaan raakaa – ainoastaan paistamatonta. Tämä koskee jokaista tuotetta ja valmistajaa.

  Kolmantena kehonmittaus. Kehonmittauspiirien myötämielisyys mikrosirutukselle on nähty – vastustanko kehitystä sanoessani, etten halua teknologiaa sisääni väkisin jonain päivänä? Pedon luku lienee vainoharhaista salaliittoa heille: ei merkkiä, ei maksua eli käteisetön yhteiskunta koostuen etähallittavista roboteista pienenpienin myrkkysäiliöineen, jotka voi laukaista auki vaikka toisinajattelijoiden kohdalla. Mitä tulee vapaaehtoiseen mittaukseen.. seuraa rahaa jäljittäessäsi elämäsi stressitekijöitä. On vain yksi todellinen ongelma, on vain yksi ratkaisu, niin kauan kuin maailma on yhtä sairas kuin se on. Ja sen jokainen tuntee nahoissaan kärvistellessään konttorissa tai nyhtäen yrittäjänä muiden taskuja luoden heille vaikutelmaa siitä, että ko. terapia/muu työ on todella voimakkaampaa kuin heidän mielensä potentiaali, vaikkei näin tietenkään ole. Hieman yleistäen, paraskin yrittäjyys on yleensä kuin kakku joka leikatessa luhistuu kasaan tyhjyytensä paljastaen ja jättäen vain prosentin odotetusta syötäväksi tai odottamaan seuraavaan kertaan – niinpä niin, todellista apua eli taloudellista vapautta saa harvemmin keltään terapeutilta. Riittävästi rahaa -> oma päätäntävalta -> itsetoteutuksen rajattomat mahdollisuudet = vapaus – ja kehonmittauksen tarpeellisuus joutaa kyseenalaistettavaksi. Ei, kaikki eivät voi olla voi vapaita – ja ihmisten eriarvoisuus (sosioekonominen asema) todella on hävytöntä, mutta muistaakseni jo noin kolmen tunnin viikkopanoksella pystyisimme luomaan runsautta, joka olisi yltäkylläistä. Entäpä salatun teknologian käyttöönotto: replikaattorit eli lähes minkä tahansa materian monistuslaite, vapaa energia ja päästöttömät/meluttomat liikkumavälineet, ruoantuotannon innovaatioiden koko spektri.. ongelmia ei ole ikinä ollut eikä tule koskaan olemaan. Tarvitsisi vain lopettaa tämä oman paremman elämän tavoittelu ja kavuta näkemyksissään alas näennäisen taantumuksen portaita uskomusten norsunluutornistaan. Muuten ei ole kellään hyvä olla.

  Lopuksi, näin kesälomakauden kolkutellessa, haluan antaa Saksaan (ja Ruotsiin) lähtijöille muutamia vinkkejä. Kuten monet siellä käyneet tietävät, 2015 siellä on kymmeniä luomuketjuja, kenties satoja luomukauppoja ja lisäksi luontaistuote ym. kauppoja, kymmeniä raakaravintoloita/smoothiebaareja/mehubaareja, luomutorit, kauppahallit.. en tiedä, kuinka paljon aikaa vaatisi käydä ne kaikki läpi. Helminä uusista ravintoloista (raaka&luomu) voi mainita The Bowl:n, Oryn ja vanhemmista ainakin All about raw:n ja La Mano Verde:n. Kaupoissa riittäisi kotiintuotavaa rekkalasteittain idätetyistä/liotetuista siemenistä/pähkinöistä, raakavoista ja kaikesta mikä vilkkuu vain rahvaan unissa täällä maailmankolkassa. Ja kun kaikki tosiaan on tuoretta, hedelmätkin kypsempinä poimittuja.. näkyyhän se päällepäin. Jos jotain saumaa on eikä velvollisuudet sido ja mahdollistavat koulutukset on lusittu, on maanvaihto paikallaan. Myös läheltä Ruotsi on todella yllättävä ja erittäin pitkällisesti myöskin kehittynyt maa jossa ihmisten kaikenpuolinen ravinto- ja hyvinvointiarvostus on suomalaiselle jotain täysin käsittämätöntä. Gryningenissä ja Green Earthissa käynti, parhaina poimintoina useista kymmenistä Tukholman raakaruokaravintoloista / liikkeistä, voi laittaa hieman mietityttämään. Kuten myös Tesla S model autojen latauspisteet, ja kaikki muu, mitä en viitsi edes sanoa, ja mikä laittaa huokaisemaan syvään jokaisen hetken hukkaanmenemistä täällä. Jopa kuumia lähteitä länsinaapurissamme on kaksi, että repikääpä siitä. Ruoho todella on sanan joka merkityksessä vihreämpää muualla, eikä se ole vain katkera sanonta.

  Niin tuleville sijainninmuuttajille kuin kanssakärsijöille toivon yltäkylläisyyttä, terveyttä ja vapautta.

 2. Kiitos haasteesta ja postauksesta Olli!

  Itselleni kysymys kylmätermogeneesin vaikutuksista on ollut erittäin ajankohtainen. Olen aiemmin hoitanut itseäni, sekä normaalissa rajoissa olevaa stressikuormistusta säännöllisellä avantouinnilla. Olen kokenut sen vaikutukset erittäin myönteisinä.

  Nyt olen ollut jo vuoden erittäin pahassa ylikunnossa/kroonisessa ylirasitustilassa, jossa kortisolitasot ovat sylkitesteissä olleet yli raja-arvojen jo pitkään. Tässä tilassa kylmät suihkut esim. nostavat epämiellyttävästi sykettä ja ylivirittyneisyyttä. Siinä ei kuitenkaan pääse kunnon kylmätermogeneesiä syntymään.

  Minua mietityttää sopiiko avantouinti tilaan, jossa mahdollisesti keho on pitkään katabolisessa tilassa. Mikä on kylmätermogeneesin vaikutus kataboliaan, kroonisesti kohollaan oleviin stressihormoneihin, mahdolliseen kortisoliresistenssiin? Voinko avantouinnilla rasittaa jo entisestään ylikierroksilla käyvää sympaattista hermostoani?

  Kortosolireisistenssin synty pitkällisissä stressitiloissa ja hoito ovat myös kysymyksiä, joista kuulisin mielelläni lisää, sillä niistä on aika vaikea löytää tietoa.

  Mielelläni hyppäisin kylmän veden syleilyyn, jos tietäisin sillä edistäväni kehoni palautumista.
  Kiitokset vastauksesta jo etukäteen.

  • Moikka 🙂

   Kylmä”hoito” nostaa hetkellisesti kortisolia ja toimii ns. hormeettisena stressorina. Pitkäaikainen vaikutus näyttää kuitenkin olevan stressitasoja yleisesti laskeva. Toki tilanne voi olla eri, jos elimistö on muutenkin jatkuvasti hälytystilassa. Silloin keskittyisin kaikin keinoin sympaattisen hermoston rauhoittamiseen ja yleisesti autonomisen hermoston tasapainottamiseen.

   Ehkäpä kevyet kasvojen dippaukset voisivat toimia alkuun hyvin?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

RSS Helsinki Paleo

 • Helsinki Paleon uudet sivut on nyt julkaistu! April 30, 2019
  Sivu-uudistus on julkaistu osoitteessa www.helsinkipaleo.fi. Pidämme molemmat sivut auki siirtymäajan mutta nämä sivut tulevat sulkeutumaan viimeistään syksyllä. Osoite www.helsinkipaleo.com säilyy myös ja sillä pääsee siirtymäajan jälkeen uusille sivuille. Olemme todella innoissamme tästä ja toivomme, että tästä on paljon iloa myös teille! Helsinki Paleo on […]
  Jenni Katajamaa
 • Helsinki Paleon uusi logo julkaistu April 2, 2019
  Helsinki Paleo on saanut uuden logon! Logon uudistamisen myötä tulee tapahtumaan myös lisää uudistuksia ja uudet nettisivut saadaan auki ensi kuun aikana.Kuvissa uusi Paleo Helsingin tiimi. Uusia tiimin jäseniä Paleomaan Jenni Katajamaa ja Dinoliciousin Mirka Salo. Tiedotamme uusista kuvioista mahdollisimman pian :) Aurinkoisia kevätpäiviä toivottaen — Jaska […]
  Jenni Katajamaa
 • Helsinki Paleo uudistuu February 27, 2019
  Helsinki Paleo herää tämän kevään aikana pienestä horroksestaan! Seuraavien kuukausien aikana teemme uudistuksia sekä Helsinki Paleon sosiaalisessa mediassa, että nettisivuilla. Paleomaan Jenni & Dinoliciousin Mirka liittyvät jengiin mukaan. Tehdään yhdessä Helsinki Paleosta vieläkin suurempi, aktiivisempi, tiiviimpi ja iloisempi yhteisö. Terkuin, Jaska, […]
  Jenni Katajamaa
%d bloggers like this: